huis huren

Laatst geüpdatet op 14 augustus 2022 om 08:10

De afgelopen decennia is het aandeel beleggers die een woning kopen voor verhuur verdrievoudigd. Ter bescherming van de woningmarkt komt de Tweede Kamer met een nieuw voorstel: het opkoopverbod oftewel de opkoopbescherming.

Dit stelt gemeenten straks in staat om een opkoopverbod in te voeren voor particuliere beleggers die een huis kopen om te verhuren. Zo zijn er al enkele grote gemeenten die al snel een opkoopverbod willen opleggen aan vastgoedbeleggers. Maar wat gaat dit verder betekenen voor vastgoedbeleggers in de woningmarkt? In dit artikel leggen wij uit wat je kan verwachten.

Wat betekent het opkoopverbod voor beleggers?

Een opkoopverbod is niet nieuw: in de groten steden als Den Haag en Rotterdam mag in sommige wijken niet meer verkamerd worden. In Amsterdam geldt al een enige tijd een woonplicht. Toch hebben de partijen Christen Unie, CDA, D66 en VVD opgeroepen om een opkoopverbod in te voeren voor de komende vijf jaar. Op deze manier willen de partijen de woningmarkt beschermen tegen het groeiende aantal beleggers.

Mocht dit voorstel goedgekeurd worden, krijgen gemeenten straks de mogelijkheid om deze beleggers te weren bij het kopen van een woning voor verhuur. Met deze maatregel krijgen gemeenten minimaal vijf jaar de tijd om de wetgeving in te voeren. Mocht er dus een verbod gelden in het gebied waar je een woning gaat kopen? Dan zou het verbod maximaal voor vier jaar gelden na aankoop. 

Door gemeenten de tijd te geven van minimaal vijf jaar voor het implementeren van de regel, krijgen zij tijd om het goed in te richten. De regel kan eventueel na een evaluatie verlengd worden. 

Waarom een opkoopverbod?

Er is namelijk een flinke schaarste aan betaalbare koopwoningen ontstaan, voornamelijk in de grote steden. Dit voorstel is gericht op de gebieden waar een woningtekort een grote rol speelt. Vooral starters op de huizenmarkt hebben last van een flink tekort aan betaalbare koopwoningen.

Met dit voorstel willen zij grote beleggers tegen houden en starters en mensen met een gemiddeld inkomen meer ruimte en kansen bieden. Zeker nu woningprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen.

Verder is het nieuwe voorstel gericht op de toekomst. Door de toename van nieuwbouwprojecten, biedt dit voorstel de kans om hierop vroegtijdig in te spelen met nieuwe maatregelen. 

Grote gemeenten gaan op korte termijn opkoopverbod invoeren

De bestuurders van de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Eindhoven verwachten al begin 2022 de opkoopverbod in te voeren. In eerste instantie dachten de gemeenten dat de zogenoemde opkoopbescherming veel meer tijd zou kosten om het in te voeren.

Het invoeren van deze maatregel vergt namelijk een aanpassing in de huisvestingsverordening. Hierin moeten gemeenten onderscheidt maken tussen ‘betaalbare’, ‘gemiddelde’ en ‘dure’ woningen. Daarnaast moeten zij met sterke argumenten komen waarom de opkoopbescherming nodig is in bepaalde wijken.

Wat is het draagvlak onder gemeenten?

Bijna alle gemeenten die onder de 25 grootste vallen, sluiten zich aan bij deze nieuwe maatregel. Alleen Haarlemmermeer doet niet mee. Wethouders in de steden als Maastricht, Enschede, Zwolle en Apeldoorn zien de opkoopverbod als ‘nuttig’, alleen willen de wethouders eerst meer onderzoek doen naar actieve vastgoedbeleggers in hun stad.

Huurprijzen

Verder willen de partijen met het voorstel de steeds meer oplopende huurprijzen tegengaan. Er is namelijk ook een structureel tekort aan huurwoningen. Binnen de coalitie lijkt de enige pijnpunt het doortrekking van de puntentelling naar huurwoningen in het middensegment. Verder lijken alle partijen het eens over de belangrijke rol die woningcorporaties spelen bij het oplossen van het woningtekort. Daarnaast is de verwachting dat de huizenprijzen blijven stijgen in 2022.

Wat zijn de uitzonderingen?

Mocht het plan uiteindelijk goedgekeurd worden, dan zijn er uiteraard ook uitzonderingen. Zo heb je met een vergunning alsnog de mogelijkheid om je woning te verhuren bij de onderstaande situaties:

  • Familie: je kan je woning verhuren aan eerste- en tweedegraads familieleden.
  • Pand al in bezit: Was je pand al voor de regeling in bezit? Dan kan je de woning gewoon verhuren. 
  • Pand bij verkoop: Ook bij woningen die te koop staan en al minimaal zes maanden verhuurd worden. 

De tegens van het ‘opkoopbescherming’

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OES) helpt het verbieden van woningbeleggers om huizen te kopen niet tegen de krapte in de woningmarkt. In een uitgebreide rapport over de economie van Nederland, belichten zij meerdere nadelen van het opkoopverbod.

In het rapport geven zij aan dat door het opkoopverbod huiszoekende wellicht goedkoper uit zijn, maar dat de maatregel juist voor de huurder ongunstig is. Zij vinden dat huurders, die al last hebben van een krapte in de woningmarkt, nu extra moeite hebben met het vinden van een woning. Volgens OES worden huurders door het weren van vastgoedbeleggers in bepaalde wijken van grote steden juist beperkt in het potentiële woningaanbod.

Daarnaast zijn de huurprijzen al jaren stijgende. Hierdoor hebben huurders veel moeite met het vinden van een betaalbare huurwoning.

Overige maatregelen

Wil je weten welke maatregelen dit jaar er nog meer zijn genomen door de overheid? Lees dan ook onze andere blogs. Zo gaan wij in op de veranderingen in de overdrachtsbelasting per 2021 voor vastgoedbeleggers en de nieuwe hypotheekregels.

Wat zijn de kansen?

Het is natuurlijk nog maar de vraag of dit wetsvoorstel daadwerkelijk wordt goedgekeurd, maar het is zeker wel een ontwikkeling waar je als vastgoedbelegger graag op de hoogte van wil zijn. Bij goedkeuring zal het waarschijnlijk ook nog wel een enige tijd duren voordat de nieuwe regel van kracht is.

Wel kan dit nieuwe wetsvoorstel een ‘wake up’ call zijn. Misschien nu toch maar eens beginnen met het investeren in vastgoed of je strategie iets aanpassen om bepaalde aankoop- en verkoopprocessen te versnellen. Het zijn vooral de grote steden, wijken en gebieden met een flink woningtekort waar het opkoopverbod van toepassing is. Dit hoeft niet tot problemen te leiden. Er zijn namelijk nog volop kansen buiten de grote steden.

Verder is er nog altijd een flink woningtekort en dat zal niet binnen een korte termijn door gemeenten en de overheid worden opgelost. Daarom blijft het voorlopig nog een zeer aantrekkelijke tijd om investeringen te doen in de vastgoed.

Vastgoedbeheer uitbesteden?

Heb je 1 of meer panden en heb je geen ervaring, tijd of zin om dit zelf te beheren? Rentical neemt je gehele vastgoedportefeuille zorgeloos over. Met slim vastgoedbeheer gaan wij voor het maximale rendement. Bekijk nu ons vastgoedpakketten.

Er nog niet helemaal over uit? Vraag dan nu een vrijblijvend adviesgesprek aan!