huizenprijzen

Laatst geüpdatet op 18 juli 2023 om 07:26

 

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Ook in 2021 zijn de gemiddelde huizenprijzen in de woningmarkt met 10,9% gestegen ten opzichte van 2020. Het is natuurlijk nog maar de vraag of deze stijging ook in 2022 doorzet. Zitten wij nog in een bubbel die verder groeit of staat die op klappen? In dit blog leggen wij uit wat de verwachtingen zijn voor de huizenprijzen in 2022.

Verschillende banken zoals de ABN Amro en de Rabobank verwachten ook voor het jaar 2022 weer een stijging. De RaboResearch verwacht een prijzenstijging van 4,6% Daarnaast verhoogt de ABN Amro de verwachtingen voor de woningmarkt opnieuw, volgens hen stijgen de prijzen zelfs nog flink door. Niet met 7,5% maar zelfs met 12,5%, dit stelt de bank in de nieuwe marktmonitor. Ook ligt het totaal aantal verkochte woningen in het derde kwartaal van 2021 een stuk lager met 53.875 transacties, dat is 13,4% minder dan in 2020.

De economie groeit

De economische vooruitzichten zijn veel gunstiger dan vorig jaar. Tijdens de tweede lockdown van de coronapandemie heeft de economie een mindere grote terugval gehad dan tijdens de eerste lockdown. Dit komt mede door uitgebreide steunmaatrgelen van de overheid voor bedrijven en ondernemers. Daarom heeft de Abn Amro ook de prognose voor de stijging van de huizenprijzen 2022 verhoogd.

Daarnaast zou de werkloosheid ook minder snel oplopen dan verwacht. Vorig jaar waren veel banken nog veel minder positief over het herstel van de Nederlandse economie en werd er verwacht dat de werkloosheid nog verder zou oplopen.

Krappe woningmarkt

Uiteraard is er nog een flinke schaarste in de woningmarkt, de verwachting is ook dat dit de komende jaren nog zal aanhouden. Dit heeft ook invloed op de verwachting van de huizenprijzen 2022. Volgens de ABN Amro is de opbouw van het vertrouwen in de woningmarkt flink veranderd. Huizenverkopers blijven positief, aangezien zij door de stijgende woningprijzen veel voordeel hebben. Terwijl de kopers juist minder positief zijn door de hoge huizenprijzen.

Verder ziet de bank dat er ook een flinke stijging te zien was in het aantal transacties die plaats vonden. Wel verwacht de ABN Amro dat dit de komende tijd minder zal worden, omdat het aanbod klein blijft en er ook een groot aantal woningen achterblijven. Hierbij gaat het om achterblijvende nieuwbouw woningen die nog gebouwd moeten worden.

Grote verschillen in provincies

In twee provincies stegen de huizenprijzen erg hard ten opzichte van een jaar eerder: In Flevoland was dat 13,8%, in Drente 13.3%. De algehele prijsindex in Nederland steeg met 10,3%. Ook in de steden als Amsterdam, Utrecht en Amestfoort stegen de huizenrprijzen gemiddeld gezien flink harder dan elders in Nederland. De huizenpijzen in Drente stegen ook enorm hard, alleen zijn de prijzen voor een woning hier wel 20% goedkoper dan gemiddeld in Nederland.

De Rabobank is dankzij RaboResearch nu in staat om op regionaal niveau de prijs veranderingen in de woningenmarkt te voorspellen. Dit geeft veel nieuwe inzichten en geeft ook weer dat er veel regionale verschillen zijn. Zo verwacht de bank voor Groot-Amsterdam, dit omvat Amsterdam en andere omliggende gemeenten, zoals Purmerend enHaarlemmermeer, de laagste jaar-op-jaar huizenprijsstijging van 9%.

Verder geeft Rabobank aan dat de prijzen in de grote steden al lang niet meer het hardst groeit. De woning markt is zeker ook buiten de Randstad groeiende en interessant voor zowel particulieren en beleggers. Dit staat ook in verband met de hoge prijzen en veranderende gezinssamenstellingen. Huiszoekers zijn nu ook op zoek naar meer betaalbare woningen buiten de randstad.

Vastgoedbeheer uitbesteden?

Ben je een vastgoedbelegger en zou je graag het vastgoedbeheer willen uitbesteden? Rentical is een professionele verhuurmakelaar, die ook het complete vastgoedbeheer van alle objecten kan overnemen. Lees hier verder voor de mogelijkheden.