Laatst geüpdatet op 14 augustus 2022 om 08:10

Het vinden van een geschikte woning en het rondmaken van de financiering is voor velen een flinke uitdaging. Daarom is het goed om te weten als woningzoekende en vastgoedbelegger wat de nieuwe hypotheekregels zijn in 2021. Wat gaat er dit jaar met de hypotheek veranderingen? Welke regels werken in je voordeel? Waar moet je extra op letten? In dit artikel bespreken wij de belangrijkste veranderingen.

De nieuwe NHG-regels

De NGH-grens 2021 voor hypotheken met een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat omhoog van € 310.00 naar € 325.000. Investeer je in extra energiebesparende voorzieningen, dan is het eventueel mogelijk om deze kostgrens te verhogen naar € 344.000. Met deze NHG voorwaarden wordt energiebesparing beloond.

Wat is NHG?

De NHG geeft je onder bepaalde voorwaarde garantie. Zou je bijvoorbeeld je huis voor minder moeten verkopen dan de waarde van je totale hypotheek? Dan kan de NHG ervoor zorgen dan je de restschuld vergoed krijgt.

Een ander aantrekkelijk voordeel voor het afsluiten van een NHG-hypotheek, is dat je een lagere rente betaald. Dit verschil kan wel oplopen tot 0.6%. Echter zou je wel eerst een eenmalige premie moeten betalen van 0.7% van de totale hypotheek. Wil je meer weten? Kijk dan voor meer informatie op de website van NHG.

Tweede inkomen telt

Met de nieuwe hypotheekregels 2021 kunnen tweeverdieners het laagste inkomen voor 90% meenemen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Voorheen was dat nog maar 80%. De kans is aannemelijk dat tweeverdieners een hogere maximale hypotheek kunnen afsluiten. Dit geeft echter geen garantie dat je meer mag lenen. Hoeveel je samen mag lenen is ook afhankelijk van de nieuwe woonquotes van het Nibud. Hierin staat welk percentage je mag gebruiken voor de berekening van de hypotheek. 

Wegingsfactor studieschuld 2021 minder zwaar

Heb je een flinke studieschuld? Dan heeft dit in 2021 minder invloed op de berekening van je maximale hypotheek. Voorheen rekent de bank met een vast percentage, nu rekent de bank met de gemiddelde rente over de afgelopen 5 jaar. Waarom is dit gunstig? Omdat de rente al jarenlang historisch laag is, mag je meer lenen voor je woning.

Vrijstelling overdrachtsbelasting 

Overdrachtsbelasting betaal je bij een aankoop van een bestaande woning, bij de overdracht van de oude naar de nieuwe eigenaar. Met de nieuwe hypotheekregels 2021 hoeven starters tot 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Tot 1 april staat de vrijstelling volledig los van de woningprijs, daarna geldt het tot een woning met een koopprijs van € 400.000. In 2020 was de overdrachtsbelasting nog 2% als je een bestaande woning koopt. Verder gaat de overdrachtsbelasting bij beleggers omhoog.

Veranderingen in hypotheekrenteaftrek

Voor de hypotheekrenteaftrek zijn er geen drastische veranderingen. Huishoudens die in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting vallen, krijgen te maken met een versnelde afbouw van de maximale renteaftrek. In 2020 stond dit nog op 46% maar vanaf 2021 op 43%. De renteaftrek gaat nu per jaar met 3% omlaag.

Het eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait (EWF) is de belasting die je betaald bij bezit van een eigen woning. Dit wordt vaak gecompenseerd met de hypotheekrenteaftrek. Nu de renteaftrek omlaag gaat, is het gunstig dat de EWF ook omlaag gaat. Van 0,6% (over de WOZ-waarde van je woning) naar 0,5% in 2021. Er blijft dus meer hypotheekrente over die je mag aftrekken van je inkomen.

Wet Hillen omlaag

Het kan voorkomen dat je eigenwoningforfait hoger is dan je hypotheekrenteaftrek. Bijvoorbeeld als je grotendeels je hypotheek al is hebt afgelost, waardoor je meer belasting betaald. Is dit het geval? Dan heb je met Wet Hillen recht op 90% extra aftrek van de woningschuld. Vorig jaar was dat nog 100%.

Hulp nodig met vastgoedbeheer of verhuur?

Heb je een of meerdere woningen in je portefeuille en wil je deze zelf niet meer beheren? Rentical doet aan slim vastgoedbeheer voor al je woningen, studentenhuizen en garageboxen. Huurders nodig? Onze verhuurspecialisten gaan voor jou opzoek naar betrouwbare huurders. Bij elke potentiele huurder doen wij altijd een complete huurcheck. Bekijk hier onze pakketten!

Liever in gesprek? Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan!