Huurprijs bepalen op basis van WOZ

Laatst geüpdatet op 21 juli 2023 om 07:42

De WOZ-waarde van je woning bepaalde voor een groot gedeelte de maximale huurprijs voor huurders. Voor woningeigenaren bepaalt de WOZ-waarde de hoogte van de OZB en het huurwaardeforfait. Maar hoe doe je dat, de huurprijs bepalen op basis van WOZ? En waar moet je als verhuurder op letten voor het bepalen van de huurprijs? In deze blog leggen wij je kort uit hoe de huurprijs tot stand komt.

Huurprijs berekenen met puntentelling

Voor het bepalen van de maximale huurprijs maak je gebruik van een puntentelling. Het puntentotaal dat de woning scoort wordt voor een groot deel bepaald aan de hand van de onderstaande kenmerken. Het bepalen van een correcte huurprijs is een van de belangrijkste regels bij het verhuren van een woning.

De totale oppervlakte van de huurwoning telt mee, hierbij kan je denken aan de verwarmde ruimtes als de woonkamer, slaapkamer en badkamer. Overige ruimtes als de kelder, gang en zolder tellen in mindere mate mee.

De huurprijs bepalen op basis van WOZ-waarde? Deze waarde bepaalt voor een groot gedeelte de totale huurprijs en is daarom ook een belangrijk onderdeel van de puntentelling. Deze waarde telt voor 25% tot 50% mee aan de totale huurprijs van de woning.

Komt de huurwoning met de puntentelling onder de 145 punten uit? Dan gaat het om een sociale huurwoning en is de maximumhuurprijs afhankelijk van het puntentotaal die de woning waard is. Op de website van de Huurcommissie kan je een complete huurprijscheck doen.

Mocht je je woning opgesplitst hebben en heb je nog geen WOZ-waarde ontvangen? Dan is het verstandig om nog even te wachten met het verhuren van de woningen. Want mocht het zo zijn dat de Huurcommissie de woning toetst zonder officiële WOZ-waarde, dan word je woning op de minimale waarde vastgesteld.

Het gevolg hiervan is dat de huurcommissie je woning als social huurwoning kenmerkt, terwijl de nieuwe WOZ-waarde aanzienlijk hoger kan uitvallen.

Daarnaast wordt er in de puntentelling ook de energieprestatie van de woning meegeteld. Met een energielabel kan je aantonen hoe energiezuinig je woning is. Dit is verplicht als je je woning wilt verhuren of verkopen.

Maximale huurprijs vrije sector

Voor de vrije sector geldt er geen maximale huurprijs. De liberalisatiegrens staat in 2021 op 752,33 euro. Huur of verhuur je een woning boven dit maandelijkse bedrag bij ingang van de huurovereenkomst? Dan heb je een woning in de vrije sector. De puntentelling is niet van toepassing in de vrije sector, dat betekent dat je als verhuurder een maximale huurprijs mag vragen zonder plafond.

Bij het bepalen of de huurprijs is geliberaliseerd, is wel belangrijk dat je uitgaat van de kale huur. Alle overige maandelijkse kosten zoals service kosten of gemeubileerd verhuur, kan je niet meenemen in de liberalisering van de huurprijs.

Houd er ook rekening mee dat de liberalisatiegrens elk jaar kan veranderen. Daarnaast mag je als verhuurder slechts een keer per jaar de huurprijs verhogen. Het is gebruikelijk dat de jaarlijkse huurverhoging door indexatie en inflatie is opgenomen in de huurovereenkomst.

Maximale huurprijs sociale huurwoning

Huur of verhuur je een woning onder de liberalisatiegrens? Dan heb je te maken met een huurwoning in de sociale sector. Voor het bepalen van de maximale huurprijs is de puntentelling wel van toepassing. Ook voor de huurders in sociale huurwoningen kan je een jaarlijkse huurverhoging vragen. Je zou bijvoorbeeld de huur kunnen verhogen als de huidige huurprijs lager is dan de maximale huurprijs die je kan vragen met de puntentelling.

Een lagere WOZ-waarde zorgt dus voor een langere maximum. Dit kan dus voor een langere percentage huurvermogen betekenen.

Veelgestelde vragen

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?

De WOZ-waarde is een taxatie van de woningwaarde. De waarde wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren, zoals het woningtype, de ligging, de oppervlakte en de verkoopwaarde in de buurt. De gemeente gebruikt deze gegevens om een model te maken dat de WOZ-waarde van een woning berekent.

Wat is het effect van de WOZ-waarde op de puntentelling?

De WOZ-waarde heeft een indirect effect op de puntentelling. De puntentelling wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren, waaronder de WOZ-waarde. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer punten de woning krijgt. De puntentelling wordt gebruikt om de huurprijs van een woning te berekenen.

Vastgoedbeheer uitbesteden?

Rentical is een gespecialiseerd in vastgoedbeheer die het beheer van je complete vastgoedportefeuille graag overneemt. Wij bieden slim vastgoedbeheer aan vanaf één object. Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan voor de mogelijkheden.