Laatst geüpdatet op 23 November 2021 om 06:52

De afgelopen jaren zijn de koop- en huurprijzen enorm gestegen. De vraag is natuurlijk of deze stijging zal voortzetten. Voorspellen is lastig, maar na een onvoorspelbare periode door het coronavirus, zien wij voor de aankomende jaren toch interessante en opkomende trends. Maar wat zijn de nieuwe trends in de woningmarkt?

De aankomende jaren zullen nieuwe trends en ontwikkelingen de woningmarkt vormgeven. Nieuwe mogelijkheden bieden zich aan voor vastgoedbeleggers, ontwikkelaars en corporaties. Wat kunnen zij verwachten? Lees snel verder.

Leegstand winkelstraten biedt kans voor vastgoedbeleggers

Tijdens de coronapandemie hebben veel ondernemers het erg zwaar. Tijdens deze moeilijke periode staan de retailmarkt en de horca flink onder druk: veel retailers houden met moeite het hoofd boven water. Grote faillisementen blijven momenteel nog uit, mede dankzij de steunpakketten van de overheid. Maar wat gaat er gebeuren als de winkelstraten weer open gaan en de steunpakketten stoppen? De voorspellingen lopen flink uiteen.

Het Centraal Planbureau en Locatus verwacht in 2021 en 2022 een stijging in leegstand van ruim 40%. Het is nog maar de vraag hoe de leegstand zich gaat ontwikkelen, aangezien er al pre-corona sprake was van toenemende leegstand in de winkelstraten. Dit is een van de trends in de woningmarkt waar veel partijen, zoals vor ontwikkelaars, gemeenten en vastgoedbeleggers volop kansen zien.

Gemeenten doen aan vastgoedtransformatie

Voor veel gemeenten wordt de coronacrisis als kans gezien om winkelgebieden te transformeren naar betaalbare woningen, woon- winkelgebieden en zelfs werkgebieden. Zo zijn er talloze gemeenten die hun stadscentrum op deze wijze willen transformeren. Veel dorps- en winkelcentra hebben namelijk al een enige tijd een flinke overschot aan winkeloppervlakte.

De transformatie naar (huur)woningen is vooral interessant voor studenten en starters, die in of rondom het centrum willen wonen tegen een betaalbare prijs. Om deze transformatie van stadscentra te verwezenlijken, zijn er wel meer partijen en belanghebbenden betrokken dan bij overige bouwprojecten. 

Mede door transformatiewoningen gaan bouwbedrijven, ontwikkelaars, woningcorporaties en lokale overheden steeds meer de handen in een slaan om het woningtekort tegen te gaan. De een kan bijna al niet meer zonder de ander. Zo kunnen alle partijen een (grote) transformatieprojecten een succes te maken. Er is steeds meer een focus op een publiek-private samenwerkingen om nieuwe projecten van de grond te krijgen. 

Vastgoedbeleggers spelen in op vraag flexwonen

Het traditionele manier van wonen gaat steeds meer veranderen. Door het woningtekort en de steeds veranderende vraag, zien wij een opkomende trend in de woningmarkt: de vraag naar flexwonen. Dit verandert ook het aanbod van vastgoedbeleggers. Bijvoorbeeld als je een tijdelijke baan hebt gevonden in de andere kant van Nederland of als tijdelijk zorg nodig hebt voor je revalidatie. Maar uiteraard ook voor terugkerende arbeidsmigranten.

Conceptueel en industrieel bouwen is een oplossing om kosten te drukken en efficiënt om te gaan met woonruimte. Dit vraagt een goede samenwerking met overheden, investeerders en huiseigenaren om zo ruimte te geven aan het flexibel wonen. Dit kan door gezamenlijk in te kopen en projecten op schaal aan te pakken.

Toename van suburbanisatie

Met name de grote steden hebben de afgelopen 10 jaar te maken gehad met een flinke toestroom. De vier grootste steden zijn gegroeid met name dankzij immigratie. Door minder werkgelegenheid voor expats door het coronavirus, lijkt deze trend ten einde.

De afgelopen jaren is deze trend omgebogen naar een suburbanisatietrend. Door woning en ruimte tekort in de grote steden, is men meer gaan wonen rondom de grote steden. Dit kan gezien worden als leegloop van de grote stad. Je kan het ook zien als een metropool, waarbij gebieden meer worden uitgebreid met een ruimtelijke en groene leefomgeving. De moderne Nederlander wil namelijk zowel de rust, het groen maar ook de bereikbaarheid en de voorzieningen van de grote stad. 

Transitievisie warmte

Gemeenten spelen een belangrijke rol in het verduurzamen en de warmtetransitie van de gebouwde omgeving. Samen met vastgoedbeleggers, bewoners, netbeheerders en overheidsinstanties moeten zij eind 2021 de transitievisie warmte af hebben. Er staan voorstellen in over gastvrij wonen. Dit geeft alle partijen richting en houvast voor de aanpak van verduurzaming van steden.

Verder bevat het ook een planning met een stappenplan per wijk. Als de transitievisie warme klaar is, starten de uitvoeringsplannen per wijk. Dit voorstel geeft dus toekomstperspectief voor een duurzame leefomgeving. 

Wil je je woning verkopen of verhuren? Dan zijn de regels omtrent het aanvragen van het nieuwe energielabel gewijzigd.

Vastgoedbeheer uitbesteden?

Rentical is een professionele vastgoedbeheerder voor je hele portefeuille. Zo behoud je grip op alle activiteiten en betalingen, zonder dat je zelf er actief mee bezig hoeft te zijn.

Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan!