meubel gezin in woning

Laatst geüpdatet op 20 juli 2023 om 08:01

Wil jij je woning gemeubileerd verhuren? Maar weet je niet precies wat er allemaal bij komt kijken? Met onze handige checklist voor gemeubileerd verhuren kan je goed van start. In dit blog geven wij tips, advies en meer informatie over de voordelen van gemeubileerd verhuren. Deze checklist is voor iedereen die op deze manier een woonruimte wil verhuren, zoals woningen, studio’s en kamers. Lees snel verder!

Wat is gemeubileerd verhuren?

Voordat we verder gaan, is het goed om te weten wat gemeubileerd verhuren van je woning precies betekent. Het principe is simpel: een woonruimte verhuren waar alle basisvoorzieningen, zoals een bed, een bank en een kledingkast is inbegrepen in de huurprijs. De nieuwe bewoner zou dus alleen persoonlijke spullen hoeven te verhuizen naar het nieuwe adres.

Voordelen van gemeubileerd verhuren?

Deze manier van huren is vooral onder studenten en expats zeer in trek. Zij zijn namelijk op korte termijn op zoek naar een aantrekklijke woning met alle voorzieningen. Daarnaast zijn expats vaak ook financieel in staat om duurdere gemeubileerde appartementen en woningen te huren. Huurders met de intentie om voor een langere periode te huren, kiezen vaker voor een gestoffeerd of kaal.

Verder ben je volledig vrij hoe jij je woning op de huurmarkt wel brengen.

Checklist voor gemeubileerd verhuren

Hieronder 5 stappen verwerkt in een checklist voor gemeubileerd verhuren:

  1. Richt je op de ideale huurder
    Uitstraling van je woning is erg belangrijk. Breng de doelgroep voor jezelf in kaart, zodat je precies weet wat de huurder belangrijk vindt en nodig heeft. Wil je bijvoorbeeld jouw woning onder de aandacht brengen bij expats? Doe dan onderzoek in de buurt, maak een vergelijking met soortgelijke woningen. De meeste expats zitten in het hoger segment en verwachten meestal ook betere voorzieningen en een meer luxe uitstraling.
  2. Kies voor moderne voorzieningen
    De meeste huurders verwachten moderne voorzieningen, zoals een nieuw koffiezet apparaat, droger en wasmachine. Het is daarom ook goed om te kijken hoe soortgelijke woningen worden aangeboden. Gebruiksvoorzieningen slijten snel, kies daarom ook voor vervangbare spullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bestek en servies.
  3. Kies een neutrale uitstraling
    Smaken voor het interieur kunnen sterk verschillen. Hou daarom ook rekening met een neutrale uitstraling van jouw woning. Zo spreek je natuurlijk ook een grotere groep huurders aan. Dit geeft de huurders ook de mogelijkheid om eigen spullen zelf makkelijker in te richten naar eigen smaak.
  4. Stel jezelf flexibel op
    Door de steeds veranderende vraag van huurders, is het belangrijk om je flexibel op te stellen. Is jouw doelgroep expats? Dan kan het net maar zo zijn dat jouw huurders zijn vertrokken. Door de coronacrisis zijn er namelijk veel expats vertrokken.

    Huurders willen over het algemeen flexibiliteit in de inrichting van de woning. Zo willen jonge gezinnen vaak een kinderkamer inrichten en fultime werkende stellen een studiekamer. Houd er wel rekening mee dat je voor opslag zorgt, als je je woning anders wilt gaan indelen. Op deze manier ben je veel flexibeler en bereik je ook veel meer potentiële huurders.
  5. Maak een inventarislijst
    Heb je geschikte huurders gevonden? Neem dan samen met de huurders tijdens het inchecken de inventarislijst door. Zo weten beide partijen welke spullen aanwezig zijn en wat de huidige staat van de inventaris is. Zo kan je eventuele schade bij de huurder verhalen bij het beëindigen van de huurovereenkomst.

Checklist: gemeubileerd verhuren regels

Wanneer je een woning gemeubileerd gaat verhuren, moet de verhuurde beschikken over een vaste inboedel en eigenschappen. Hieronder vind je een checklist van de belangrijkste items:

Inboedel terugverdienen met servicekosten

Jouw investering in meubels, de inrichting en de afwerking van je huurwoning kost veel geld. Via de service kosten zou je je gemaakte investering kunnen doorberekenen, mits je de meubels zonder al te veel schade kan verwijderen uit het pand. Een inbouwkeuken en uitbouw is dus hierbij niet inbegrepen. Hou er wel rekening mee dat je geen winst mag maken op de service kosten.

Zorg er ook voor dat je je administratie omtrent jouw investering in meubilair en afwerking van jouw huis goed bijhoudt. Dit is namelijk belangrijk om de totale waarde van je inboedel te bepalen, om zo kosten te kunnen doorberekenen naar de huurder.

Wil je weten welke tips we hebben voor het onderhoud van je huurwoning tijdens de wintermaanden? Met onze tips voor vastgoedonderhoud ben je ook klaar voor elke winter.

Wat zijn de overige vormen?

Daarnaast zijn er nog twee vormen hoe je je huis kan verhuren:

Ben je al op de hoogte van de regels bij het verhuren van je huis? Hou er in ieder geval rekening mee dat er per type verhuur andere regels gelden. Kies je bijvoorbeeld voor tijdelijk verhuur? Dan zijn er andere regels van toepassing dan bij vast verhuur. Wil je weten hoeveel woningen je mag verhuren en van welke belastingvoordeel je kan genieten? Met de huurinkomsten in box 3 betaal je namelijk minder belasting.

Wil jij je woning verhuren?

Wij zijn een erkende verhuurmakelaar die voor jou geschikte en betrouwbare huurders vindt. Daarnaast zijn wij ook gespecialiseerd in het particuliere vastgoedbeheer. Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan!