rendement

Als vastgoedbelegger ga je natuurlijk voor het maximale rendement voor al je woningen. Door je verhuurde woningen te laten belasten in box 3, haal je meer uit je huurinkomsten. Ben je van plan om je vastgoedportefueille uit te breiden? Dan is het natuurlijk wel handig om te weten welke invloed dit heeft op je belastingvoordeel.

Maar hoeveel woningen mag je in box 3 hebben? In dit blog leggen wij kort uit wat een portefeuille-uitbreiding betekent voor jouw vermogensbelasting.

Waarom mijn vastgoed laten belasten in box 3?

Bij het verhuren van een woning wil je als belegger zo min mogelijk belasting betalen. Door je beleggingspand te laten belasten in box 3, kan je zelf tot drie keer minder belasting betalen dan in box 1. Box 1: inkomen uit werk en inkomen hanteert namelijk een belastingtarief over je huurinkomsten. Met dit belastingtarief betaal je tussen de 36,55 % tot 51,75% belasting over 70% van je huurinkomsten.

De inkomstenbelasting in box 3 is speciaal bedoeld voor inkomen uit sparen en beleggen. Als belegger kan je hiermee je voordeel doen. Hoeveel is dat voordeel dan precies? In box 3 hoeft je je huurinkomsten niet op te geven bij de belasting. Verder gaat de belasting er wel van uit dat je een fictief rendement behaalt met jouw vermogen.

Over dit rendement betaal je 30% vermogensbelasting. Ook geldt er voor iedereen een heffingsvrij vermogen. Met het belastingtarief in box 3 betaal je dus aanzienlijk minder belasting, omdat zo je huurinkomsten onbelast blijven.

Hoeveel woningen mag je hebben in box 3?

Het aantal woningen die je mag laten belasten in box 3 is onbeperkt. Dit kan natuurlijk een enorm belastingvoordeel opleveren in box 3. Beheer je je eigen panden volledig zelf? Hou er dan wel rekening mee dat je dan meestal meer werk verricht voor het verhuren van je woningen. Dit kan dus invloed hebben op de belastingvoordeel die je hebt in box 3.

Wat zijn de voorwaarden in box 3?

Maar wat zijn dan precies de voorwaarden in box 3? Als je je woning verhuurt, beoordeelt de belastingdienst hoeveel werk je verricht voor de winst die je haalt uit je huurinkomsten. Vindt de belastingdienst dat je je te veel bezig houdt met alle activiteiten rondom het verhuren van je woningen? Dan kan de belastingdienst dit zien als overige werkzaamheden of winst uit onderneming.

Constateert de belasting dat je juist weinig werk verricht bij het verhuur van je woningen? Dan valt dit onder normaal vermogensbeheer in box 3. Dit is dus de ideale situatie om minder belasting te betalen voor het maximale rendement.

Wil jij je vastgoedportefieuille verder uitbreiden? Of koop je je eerste object? Dan wil je natuurlijk wel je huis verhuren volgens de regels. Er zijn namelijk verschillende vormen van verhuur, de wet- en regelgeving kan daarom erg verschillen.

Hoe behoud je je belastingvoordeel?

Voor vastgoedbeleggers is het interessant om het vastgoedbeheer professioneel uit te besteden. Zo voorkom je dat je meer belasting moet betalen in box 1. Maar wat doet een beheerder dan precies? Je kan aan de volgende activiteiten denken:

Wil jij je vastgoedbeheer uitbesteden? Rentical ontzorgt je volledig met slim en professioneel vastgoedbeheer. Hierdoor behoud je je belastingvoordeel voor het maximale rendement. Geinteresseerd? Bekijk dan nu onze pakketten of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Veelgestelde vragen

Wat mag je in box 3 hebben?

In box 3 wordt je netto vermogen bepaald. Alle bezittingen, zoals bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen en eventueel een tweede woningen tel je bij elkaar op. Van dit totaal bedrag trek je vervolgens de schulden af. Dit kan een lening zijn of een doorlopend krediet. Rood staan trek je ook van het bedrag af.

Hoeveel huizen mag je verhuren in box 3?

Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.

Hoeveel belasting betaal je in box 3?

De huurinkomsten tellen niet mee in je belastbaar voordeel uit je woning. Er wordt namelijk een fictief rendement over je WOZ-waarde bepaald. Op dit fictief rendement betaal je vervolgens 30% belasting van je vermogen. Dit is inclusief alle bezittingen, denk hierbij aan aandelen, spaargeld en eventueel een tweede koopwoning. Uiteraard

Wat verandert van huurinkomsten in box 3 in 2023?

De leegwaarderatio gaat de overheid in 2023 verhogen voor verhuurde woningen. Dat betekent dat je als verhuurder minder korting krijgt. De leegwaarderatio geeft je het recht op een verlaging WOZ-waarde van een verhuurde woning in box 3. Dit zorgt ervoor dat je minder belasting betaald. Grotere verhuurders hebben minder last van de verhoging van de leegwaarderatio, aangezien zij het voordeel hebben dat verhuurdersverheffing in 2023 wordt afgeschaft.