Laatst geüpdatet op 23 november 2021 om 06:52

Als vastgoedbelegger is het belangrijk om te weten wat er belastingtechnisch gaat veranderen in 2021. Wat zijn bijvoorbeeld de veranderingen in de overdrachtsbelasting? Wat zijn de uitzonderingen? In dit blog leggen wij kort uit waarom de overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog is gegaan en wat dit verder voor jou als belegger betekent.

Wat is de overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting zou je moeten betalen bij de overdracht van een huis van de ene eigenaar naar de ander. Je betaalt dus geen overdrachtsbelasting bij nieuwbouw. Hoeveel is de overdrachtsbelasting? Vanaf 2021 betaal je normaal gesproken 2% overdrachtsbelasting, uiteraard zijn er ook uitzonderingen. In dit blog gaan wij hier verder op in. Daarnaast zijn er ook nieuwe hypotheekregels in 2021 ingevoerd.

Overdrachtsbelasting voor starters

Voor starters tot 35 jaar is er een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting tot een aankoopbedrag van 400.000 euro. Anders betaal je de gebruikelijke 2% overdrachtsbelasting. De huizenmarkt staat al enige tijd onder druk, daarom wil de overheid op deze manier starters een financieel voordeel geven. Normaal betaal je de overdrachtsbelasting volledig uit eigen zak. Een vrijstelling bij maximale financiering is daarom erg gunstig.

Overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog

De overdrachtsbelasting gaat voor huiseigenaren die woningen en bedrijfspanden verhuren omhoog. Vanaf 2021 zal het tarief van 6% verhoogd worden naar 8%. Dit geldt ook als je een woning voor een eigen kind gaat kopen of een tweede woning voor jezelf. Bijvoorbeeld als je een vakantiehuis koopt of een tweede woning voor je werk. De belastingdienst heeft namelijk de voorwaarden dat een ‘eigen woning’ je hoofdverblijf moet zijn.  

De verhoging naar het maximale tarief geldt ook voor groot beleggers en corporaties. Pensioenfondsen zouden dus meer belasting moeten betalen bij aankoop van huizen die bedoeld zijn voor verhuur. Dit zet hun financiële situatie extra onder druk. De kans is dus groot dat zij de belasting gaan doorberekenen in de huur. 

Heb je een woning en wil je deze verhuren? Hou dan rekening met de regels bij het verhuren van je woning. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende wet- en regelgeving van toepassing bij tijdelijk of vast verhuur.

Belastingvoordeel voor vastgoedbeleggers

Als vastgoedbelegger wil je voorkomen dat je te veel belasting betaalt voor het maximale rendement. Mocht je veel tijd besteden aan het beheer van je huurwoningen, maar is het niet je core-business? De kans is dan groot dat je belasting betaald over je huurinkomsten in Box 3. Als je kiest voor een professionele vastgoedbeheerder dan voorkom je dat je belasting betaald over je huurinkomsten in Box 1.

Wil je weten welke algemene belastingwijzigingen nog meer van toepassing zijn? Kijk dan op de Rijksoverheid voor een complete samenvatting.

Wil je vastgoedbeheer uitbesteden?

Wil je voorkomen dat je te veel belasting betaalt? Ga je ook voor het maximale rendement? Kies dan voor een volledige uitbesteding van je vastgoedbeheer aan een professionele partij. Rentical biedt een compleet pakket aan voor het beheer van een of meer woningen.

Liever in gesprek voor de mogelijkheden? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan!