meubels woning

Laatst geüpdatet op 18 August 2024 om 03:42

Als particuliere belegger is het verhuren van je woning een mooie kans om een stabiel rendement op te bouwen voor de komende jaren. Heb je een woning en wil je deze particulier verhuren? Wil je weten wat de wet- en regelgeving is? Met onze stappenplan nemen wij graag met je door wat je moet regelen voor het verhuren van je woning. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan alleen het plaatsen van een verhuuradvertentie en het opstellen van een huurovereenkomst. Lees verder voor de regels voor het verhuren van je huis.

Particulier verhuren: je huis verhuren volgens de regels

1. Tijdelijk of vast verhuur

Welke particuliere verhuurregels voor jou van toepassing zijn, is ook afhankelijk van op welke manier jij je woning wil verhuren. Zo gelden er verschillende regels voor het tijdelijk en vast verhuren van je woning. Als je bijvoorbeeld voor een korte periode in het buitenland verblijft, maak je duidelijke afspraken tot wanneer de huurder mag blijven. Zo zijn er ook nog verschillende vormen van tijdelijk verhuur, waarvoor weer aparte regels gelden. Denk bijvoorbeeld aan het tijdelijk verhuur aan bepaalde doelgroepen zoals jongeren, studenten en ouderen.

Het tijdelijke verhuren van je tweede woning is mogelijk via de leegstandswet. Hiervoor zou je een vergunning moeten aanvragen bij de gemeente. Met deze vergunning mag je voor een periode van maximaal 5 jaar je woning verhuren. Staat je eigen woning te koop en wil je die verhuren?

Kamer verhuur

Voor het verhuren van een deel van je woning, zoals een kamer, gelden er weer andere regels. Zo zijn er ook specifieke regels als je meer dan 3 kamers wilt gaan verhuren. Raadpleeg altijd de gemeente welke regels voor jou gelden. Geef daarnaast ook altijd door aan wie je verhuurt. Zijn het bijvoorbeeld expats, studenten, toeristen of misschien een vriend of familielid? Voor iedereen gelden de algemene regels voor het verhuren van een kamer.

2. Vraag toestemming van je bank

Als je je woning wilt verhuren, ongeacht in welke vorm je verhuurt, vraag dan altijd toestemming aan je hypotheekverstrekker. Zo voorkom je problemen met de bank, zoals boetes en ander gedoe. De bank kan in het uiterste geval zelfs in staat om te eisen dat je de volledige hypotheek per direct afbetaald. Zorg er daarom altijd voor om de voorwaarden van je bank door te nemen of neem anders contact op voor een adviesgesprek.

Mocht je woning volledig met eigen geld gefinancieerd zijn of met een verhuurhypotheek? Dan kan je je woning zonder toestemming van de bank verhuren.

3. Vraag toestemming van de gemeente

De regelgeving voor het verhuren van je huis kan per gemeente verschillen. Bij sommige gemeenten zou je meer dan 1 vergunning moeten aanvragen. Raadpleeg jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn.

4. Zorg voor de juiste verzekeringen

Waarschijnlijk heb je al een opstal- en inboedelverzekering lopen voor de woning die je wilt verhuren Het kan zo zijn dat niet alles gedekt is bij het verhuren van een woning. Neem daarom net als bij je hypotheek ook contact op met de verzekering. zo voorkom je achteraf bij schade problemen en oplopende kosten.

5. Wees op de hoogte van de belasting- en hypotheekregels

Verhuur tweede woning

Bij het particulier verhuren van je woning zijn er ook overige regels van toepassing. Zo is het goed om te weten wat de belasting- en hypotheek regels zijn. Bij het verhuren van een tweede woning is het als vastgoedbelegger gunstig om deze woning te laten belasten in Box 3: Sparen en beleggen. Je betaald dan geen belasting over je huurinkomsten.

Er zijn wel verschillende voorwaarden in Box 3 waaraan je moet voldoen. Dit is ook afhankelijk van op welke vorm jij je woning verhuurt en welke diensten je aanbiedt.

Eigen woning tijdelijk verhuren

Werk je bijvoorbeeld voor een project in het buitenland? Dan kan je je eigen woning, de woning die je hoofdverblijfplaats is, tijdelijk verhuren. De belasting rekent dan dit als ‘inkomsten uit tijdelijk verhuur’ waardoor 70% van je huurinkomsten belast wordt in Box 1. Overige kosten die je hebt gemaakt, zoals stook- en onderhoudskosten mag je gebruiken als aftrekposten in je belastingaangifte.

Een deel van je eigen huis verhuren

Wil je je eigen huis voor een deel verhuren? Dan kan het zo zijn dat je niet je huurinkomsten hoeft op te geven bij de belasting. Met de kamerverhuurvrijstelling heb je hier recht op. Wel zijn de onderstaande voorwaarden van toepassing:

  • Je jaarlijkse huurinkomsten niet hoger is dan 5,668 euro in 2021
  • De huurder en jijzelf stonden tijdens de verhuurde periode ingeschreven bij de gemeente op het adres van je huis.
  • Het ging niet om vakantieverhuur
  • De verhuurde ruimte was geen zelfstandige woonruimte.

Bied je extra diensten aan?

Biedt je extra diensten aan tijdens het verhuren, zoals een ontbijt- en schoonmaakservice? Dan zou je deze inkomsten moeten opgeven bij de belasting. Deze activiteiten vallen dan ook in Box 1, maar dan onder ‘winst uit onderneming’.

Heb ik recht op hypotheekrenteaftrek?

Bij het verhuren van een huis zijn er ook bepaalde regels wanneer je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Laat je je woning in Box 3 belasten? Dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Lever je zoals in het hierboven genoemde voorbeeld ook extra diensten aan huurders? Dan betaal je in Box 1 belasting over je huurinkomsten. Dan heb je nog wel recht op hypotheekrenteaftrek.

6. Verhuur regels voor het berekenen van je huurprijs

Een belangrijk onderdeel bij het particulier woning verhuren zijn de regels rondom het bepalen van je huurprijs. Maar hoe hoog mag je huurprijs dan zijn? Dat is afhankelijk van de puntensysteem die de overheid heeft ingesteld. Hoe hoger de puntentelling, hoe meer huur je mag vragen voor je sociale woning. Deze puntentelling is gebasseerd op bijvoorbeeld de totale oppervlakte van je woning, de oppervlakte van gedeelde ruimtes en de WOZ-waarde.

Is de huur van je woning volgens de puntentelling hoger dan 737,14 euro per maand? Dan wordt jouw woning in de vrije sector aangeboden. Hierdoor heb je vrijstelling op het puntensysteem en mag je zelf de hoogte van je huurprijs bepalen. Vergelijk de huurprijzen in je omgeving met soortgelijke woningen, zodat je een goede indicatie kan krijgen welke huuprijs je kan vragen.

7. Zorg voor de juiste documenten

Zorg dat je alle documenten goed op orde hebt, zo voorkom je achteraf veel gedoe met huurders. Wil je bijvoorbeeld je woning gestoffeerd of gemeubileerd verhuren? Maak dan altijd een inventarisatielijst en neem dit door met de huurder. Laat de huurder eventueel dit document ook tekenen. Zo kan je namelijk de gemaakte schade makkelijker verhalen bij de huurder. Meer tips? Met de checklist voor gemeubileerd verhuren ga je goed voorbereid te werk.

Huurovereenkomst

Het is belangrijk om bij het verhuur van je huis de regels na te volgen voor het opstellen van een geldige huurovereenkomst. Voordat je daadwerklijk je woning particulier kan verhuren, zou je eerst alle afspraken en regels vast moeten leggen in een huurovereenkomst. De huurprijs, opleverdatum en looptijd zou je dus moeten vermelden in de overeenkomst.

Vermeld ook de wettelijk verplichte opzegtermijn. Hou rekening dat dit kan verschillen per type verhuur, zoals het tijdelijk of vast particulier verhuren van je woning. Volgens de wet is het opzegtermijn gelijk aan 1 betalingstermijn, dit is minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden.

Voor een zelfstandige particuliere huurwoning is de maximale contractsduur 2 jaar. Voor een onzelfstandige huurwoning is dat maxinaal 5 jaar. Onder bepaalde omstandigheden gelden er voor wooncorporaties andere regels

Huurcontract voor bepaalde tijd

Een tijdelijk huurcontract stop altijd na het einde van de vastgelegde huurperiode. Uiteraard zou je de huurder hierover optijd en schriftelijk moeten informeren. Het is dus verstandig om dit te doen tussen 3 maanden en 1 maand voor het einde van de overeenkomst.

Tussenhuur

Dit wordt ook wel ‘diplomatenclausule’ genoemd. Ga je bijvoorbeeld voor een korte periode elders verblijven? Dan kan je eigen woning aanbieden voor tussenhuur. Dit is voornamelijk interessant voor expats en studenten, die vaak voor een korte en flexibele looptijd een huis willen huren. Als verhuurder heb je het recht om op elke moment het huurcontract te ontbinden. Hou wel rekening met een opzegtermijn van 6 maanden.

8. Inschakelen van een vastgoedbeheerder en een verhuurmakelaar

Zoals je kan lezen komt er bij particulier woning verhuren heel wat regels en wetgeving bij kijken. Het is nog best een tijdrovende uitdaging om je huis goed op de markt te krijgen en de juiste huurders vinden. Dit is ook erg afhankelijk op welke doelgroep je focust.

De verhuurmakelaar kan je hiermee helpen, door het vinden van geschikte en betrouwbare huurders. Daarnaast verzorgen zij vaak ook al het administratief en tijdrovens werk, zoals het opstellen van het huurcontract, de voor- en eindinspectie en de sleuteloverdracht.

Met het uitbreiden van je portefeuile gaat het steeds meer tijd en moeite kosten om alle activiteiten rondom je vastgoedbeheer correct af te handelen. Daarom is het uitbesteden van het beheer van je woningen steeds meer in trek. Mede door de digitalisering van de vastgoedsector zijn er steeds meer oplossingen om het werk uit handen te nemen van beleggers.

Ook voor klein en beginnende beleggers is het inschakelen van een vastgoedbeheerder interessant. Zeker als je zelf geen ervaring, zin of tijd hebt om al je panden zelf te beheren.

Vastgoedbeheer uitbesteden?

Naast je huis verhuren volgens de regels, is het ook van belang dat je woning aan de juiste huurder wordt verhuurd. Rentical is een erkende verhuurmakelaar die voor jou betrouwbare huurders vindt binnen ons uitgebreide netwerk. Elke potentiele huurder krijgt een uitgebreide huurcheck, om zo wanbetalers zoveel mogelijk te vermijden.

Daarnaast nemen wij graag het vastgoedbeheer over met onze slimme pakketten. Met onze gebruiksvriendelijke software blijf je altijd op de hoogte van alle activiteiten, zonder dat je zelf actief ermee bezig hoeft te zijn. Liever persoonlijk contact? Met onze 24/7 service staan wij altijd voor je klaar!

Geinteresseerd? Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan!huis