Laatst geüpdatet op 7 oktober 2023 om 01:17

Ondanks de maatregelen die de overheid beleggers oplegt zijn er nog volop kansen om te investeren in ontroerend goed. De komende jaren zal er nog sprake zijn van een structureel woningtekort. Ook blijft de bevolkingsgroei stijgen, zo ontstaan er nieuwe kansen bij verschillende doelgroepen in de woningmarkt. Maar waar te investeren in vastgoed? Waar moet ik verder op letten als investeerder? In deze blog geven wij jou hierover graag ons advies.

Verschuiving van doelgroepen in de woningmarkt

Als je wilt investeren in vastgoed is cruciaal om op de hoogte te zijn van de trends in woningmarkt. Hou ook de nieuwe in de gaten omtrent het opkoopverbod voor vastgoedbeleggers.

Er is een duidelijke groei te zien in verschillende doelgroepen in de woningmarkt. Volgens het CBS zal in de periode tot 2030 het aantal samenwonenden zonder kinderen groeien met 7,5%. Alleenstaanden zonder kinderen zal naar verwachting groeien met zelfs 16,7%. De vraag naar woningen van deze doelgroepen zal daarom de komende jaren stijgen.

Studio’s, luxe kamers en appartementen zullen daarom ook steeds meer in trek zijn. Mede door de bevolkingsgroei zal het woningtekort de komende jaren alleen maar toenemen. 

Wat is een goede locatie om een woning te verhuren?

Hieronder beschrijven wij vier criteria waar je op moet letten voor het bepalen van een goede locatie voor het kopen van een woning.

1. Een goede locatie is ten eerste afhankelijk van de doelgroep. Studenten willen over het algemeen vlakbij het centrum wonen, met goed bereikbaar openbaar vervoer en met loop/fietsafstand naar de universiteit. Iemand die juist buiten het centrum wil gaan wonen, wil misschien wel een eigen parkeerplaats en met de auto een goede bereikbaarheid. Het is belangrijk om goed de behoefte te bepalen van je doelgroep.

2. Verder is het belangrijk om te kijken naar locaties waar een sterke demografische groei is. Waar de bevolkingsgroei stijgt, zijn er kansen om je woning tegen de gewenste maandbedrag te verhuren.

3. Het kopen van een woning is een investering voor lange termijn. Daarom is het ook belangrijk om een beleggingspand te kopen die potentie heeft om in waarde te stijgen. 

4. Hoe staan de huurprijzen ervoor? Het is altijd wijs om de huurprijzen te vergelijken in een gemeente. Is het verschil minimaal? Dan is het wellicht interessant om buiten het centrum een woning te kopen voor het maximale rendement. 

Beleggingspanden buiten het centrum

Zoals besproken kan het gunstig en voordeliger zijn om een woning te kopen net buiten het stadscentrum. De koopprijzen zijn vaak aanzienlijk lager terwijl er potentie is in waardevermeerdering van de woning. Verder zijn er vaak geen grote verschillen in huurprijzen tussen woningen in het centrum en net buiten het centrum van de stad. 

De afgelopen 10 jaar hebben de grote steden te maken gehad met een flinke toestroom aan mensen. Nu zien wij juist een trendomkeer: suburbanisatie. Steeds meer mensen vestigen zich niet meer in de grote steden, maar juist in de buitenwijken of kleinere gemeenten rondom deze steden. Deze gemeenten investeren steeds meer in de ruimtelijk ordening: een groene en ruimtelijke leefomgeving met goede voorzieningen.

Wat zijn de beste steden in Nederland om te investeren in vastgoed?

Door suburbanisatie worden de middelgrote steden steeds aantrekkelijker. Door deze trend zijn dit ook naar onze mening de beste steden om te investeren in vastgoed. Dit is natuurlijk ook erg afhankelijk van de doelgroep. Ook raken de grote steden steeds meer overbelast en de koop- en huurprijzen schieten steeds verder omhoog. 

Investeren in vastgoed Amsterdam minder aantrekkelijk

Middelgrote gemeenten, zoals Almere, Hilversum, Schiedam en Zaandam zijn relatief aantrekkelijker dan een grote stad als Amsterdam. Wel is het belangrijk om het verwachte huurrendement af te zetten tegen bepaalde risicofactoren, zoals de betaalbaarheid, het type woning en de invloed van de gemeentepolitiek.

Deze middelgrote steden hebben de meeste gunstige verhouding tussen het risicofactor en de verwachte huurrendement. Wel is de risicofactor in de grote steden aanzienlijk lager. Daar tegenover staan natuurlijk wel de hoge koopprijzen met een verwachte lage rendement van ongeveer 3,5%.

Studentensteden

Jaarlijks zijn er rond de 600.000 hbo en wo-studenten, die voor een groot deel huisvesting nodig hebben in de grote studentensteden. Is dit jouw doelgroep? Dan zijn dit de top 5 studentensteden:

  • Amsterdam (105.000 studenten)
  • Rotterdam (63.000 studenten)
  • Groningen (54.000 studenten)
  • Nijmegen (40.000 studenten)
  • Leiden (32.000 studenten)

Het is natuurlijk begrijpelijk dat er een enorme vraag is naar studentenhuisvesting in deze steden, zeker als je investeert in vastgoed in Amsterdam. Je hebt dan een uitstekende positie, omdat er een groot tekort heerst aan studentenkamers en studio’s. De gemiddelde huurprijs van een kamer in Amsterdam is zo’n 500 euro per maand voor een oppervlakte van 15m2.

Vastgoedbeheer uitbesteden?

Heb je al meerdere objecten en wil je volledig ontzorgd worden in het vastgoedbeheer? Rentical biedt een compleet en slim pakket aan voor technisch, commercieel en fincancieel beheer van je volledige portefeuille. Bekijk ons aanbod.

Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan!