Laatst geüpdatet op 23 november 2021 om 06:52

Het coronavirus heeft een enorme invloed op de hele samenleving. Verschillende sectoren kennen veel bedrijven die het hoofd niet boven water weten te houden. Maar in crisistijd zijn er altijd verliezers en bedrijven die het juist beter doen. De schade voor particuliere vastgoedbeleggers zijn relatief gezien beperkt gebleven. Maar welke kansen biedt de coronacrisis voor de vastgoedmarkt? En hoe kan je als belegger hierop goed inspelen? Hieronder benoemen wij de kansen en trends die je verder kunnen helpen.

Verduurzaming en transformatie

Er is een ontzettend groot tekort aan woningen in Nederland. Naast dat er nieuwe woningen worden gebouwd, staan er door de coronacrisis veel kantoorpanden leeg. Dit geeft beleggers de mogelijkheid om kantoorpanden om te transformeren tot huurwoningen. Maar corona biedt nog meer kansen voor particuliere vastgoedbeleggers: door de toenemende faillissementen in winkelstraten staan nu ook veel winkelpanden leeg. Transformaties van winkelpanden is geen fenomeen van alleen tijdens de coronacrisis, maar is al sinds de afgelopen jaren al flink stijgende.

Als wij kijken naar de mogelijkheden om winkels om te bouwen naar woningen, blijkt dat veel dorps- en winkelcentra een structureel overschot hebben aan winkeloppervlakte. Het gaat vooral om relatief kleine huurwoningen. Dit maakt het juist zeer interessant voor studenten en starters die vaak minder te besteden hebben, maar wel een centraal gelegen woning willen in het stadscentrum. Echter, bij transformatiewoningen zijn er wel meer partijen betrokken in de besluitvorming, zoals de gemeente voor vergunningsprocedure en andere belanghebbenden.

Vertrek van arbeidsmigranten

Steeds meer arbeidsmigranten hebben al sinds het begin van de coronacrisis het land verlaten. Het is nog maar de vraag wanneer zij weer geleidelijk terug zullen keren. Hierdoor staan veel huurwoningen ook, maar dit biedt de kans op een duurzame huurovereenkomst voor meer zekerheid en continuïteit in je huurinkomsten. Wij verwachten bij terugkomst van deze arbeidsmigranten, dat zij minder bereidt zijn om hetzelfde betalen voor een huurwoningen. Wellicht willen zij door de onzekerheid ook meer flexibiliteit in de huurovereenkomsten, door te kiezen voor een kortere looptijd.

Digitalisering van de vastgoedmarkt

Werk jij ook thuis net als de meesten? Veel mensen werken nu op afstand, bedrijven zijn hiertoe gedwongen om dit mogelijk te maken voor personeel. Dit heeft geleid tot meer digitalisering: een stap die bedrijven wellicht niet zo snel zouden nemen, maar juist nu tijdens deze crisis zo noodzakelijk is. Ook voor in de vastgoedmarkt biedt digitalisering, ook wel proptech genoemd, veel kansen. Automatisering van het vastgoedbeheer zorgt ervoor dat particuliere vastgoedbeleggers veel efficiënter en makkelijker grip houdt op de vastgoedportefeuille.

Vastgoedmanagement

Door met een vastgoedbeheerder in zee te gaan, wordt je volledig ontzorgt in het totale beheer van je vastgoedportefeuille. Hierbij kun je denken aan financieel, technisch en commercieel beheer van al je huurwoningen. Zoals de maandelijkse incasso van huur, het oppakken en afhandelen van reparatieverzoeken en calamiteiten. Mocht je woning leeg staan? Dan kun je gebruikmaken van commercieel beheer om zo snel mogelijkheid om de juiste huurder te vinden. Voor veel vastgoedbeleggers is de vastgoed niet de core business. Door je het beheer van je woningen uit te besteden, krijgen je als beleggers meer de ruimte en tijd om te focussen op andere activiteiten.

Ben je geïnteresseerd om jouw vastgoedbeheer uit te besteden?
Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Rentical biedt een compleet pakket aan voor het financieel, technisch en commercieel beheer van al je huurwoningen, studentenwoningen en garageboxen. Vraag nu een virjblijvend adviesgesprek aan!