Laatst geüpdatet op 14 augustus 2022 om 08:10

De ontwikkelingen in de digitalisering gaan met een rap tempo door. Met name door de coronapandemie, gaan mensen en bedrijven steeds meer gebruikmaken van technologiën. In de vastgoedsector is er echter nog volop ruimte om een flinke inhaalslag te maken in de digitalisering. Wel maakt de vastgoedsector, mede dankzij de pandemie, steeds meer gebruik van nieuwe technische ontwikkelingen.

Maar wat betekent Proptech precies? En hoe is dat voor jou als vastgoedbelegger interessant? Lees nu verder.

Wat is Proptech precies?

Het woord ‘propertech’ is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘property’ en ’technology’. Het is een snelgroeiende beweging waar vastgoed gerelateerde bedrijven, beleggers en publieke organisaties steeds meer behoefte hebben aan innovatie, waarbij digitalisering centraal staat. Proptech richt zich op de combinatie van procesverbetering en het ontwikkelen van nieuwe business modellen.

Op deze manier kunnen vastgoedbeleggers efficienter werken, bijvoorbeeld door het beheer en het verkoop van panden te optimaliseren.

Proptech in het vastgoed is nog volop in ontwikkelingen, zo zijn er tal aan ondernemingen die innoverende oplossingen bieden in de vastgoedsector. Al deze ontwikkelingen

De opkomst van proptech

Proptech is niet iets van de afgelopen jaren, het bestaat al erg lang. Denk bijvoorbeeld aan Funda, een van de bekendste websites om een (koop)woning te vinden. Dit is een platform dat al ruim 20 jaar bestaat en nog steeds onzettend popular is onder woningzoekenden, makelaars en vastgoedbeleggers.

Welke innovaties zijn er?

Wat wel opvalt is dat er steeds meer innovatieve en technische ontwikkelingen plaatsvinden, die vraag en aanbod beter bij elkaar brengt. Door de groeiende aantal particuliere beleggers, zijn er nieuwe kansen in de markt ontstaan.

Voor deze groep beleggers is het investeren in vastgoed niet hun kernactiviteit. Daarom biedt digitalisering deze beleggers ondersteuning en gemak in het beheer van vastgoedobjecten. Hierbij kan je denken aan de uitbesteding van je vastgoedportefieulle aan een professionele vastgoedbeheerder.

Het digitaliseren van je vastgoedbeheer

Je kan bijvoorbeeld met vastgoedsoftware digitale dashboards gebruiken om je panden beter te kunnen managen. Zo kan je verschillende activiteiten en administratief werk al makkelijk automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan het inladen van huurcontracten, inplannen van bezichtingen en het afhandelen van reparatieverzoeken van huurders.

Verhuurmakelaars doen steeds meer aan marketing

Voor verhuurmakelaars zijn er ook veel kansen in de digitalisering. Zo kunnen verhuurmakelaars niet alleen efficienter bezichtingen inplannen en huurcontracten opmaken, maar ook de complete marketing voor jouw huurwoning verzorgen.

Zoals het maken van professionele foto’s, een promo-video van je woning en het adverteren op de juiste websites en social media kanalen. Eigenlijk alles wat jouw woning goed op de markt zet bij de juiste huurders.

Dit zijn niet alleen ontwikkelingen die interessant zijn voor beleggers, maar ook voor huurders. De concurrentie op de huizenmarkt is moordend en huurders komen steeds moeilijker aan een geschikte woning. Zo zijn er steeds meer alternatieve platformen waar huurders zich (tegen betaling) voor kunnen inschrijven.

Krijg een virtuele 3D-tour door je droomhuis

Door de coronapandemie zijn bepaalde technologische oplossingen in populariteit gestegen. Zo zien wij in de makelaardij dat er steeds meer vraag is naar remote viewing-systemen. Dit is software om bijvoorbeeld een virtuele 3D- tour te krijgen van een woning. Dit technisch hoogstandje wordt voornamelijk aangeboden op verschillende verkoopplatformen.

Uitdagingen en kansen in de vastgoedsector

De huizenmarkt staat al Ondanks de groeiende interesse in proptech, zijn er nog genoeg uitdagingen. Zoals de strenge regelgeving omtrent privacy, infrastructuur voor het uitvoeren van nieuwe oplossingen en het creëren van draagvlak voor nieuwe technologiën.

Verder heeft Europa nog een flinke achterstand ten opzichte van de VS, als het gaat om het inzetten van technologiën in de vastgoedsector. Ondanks de toename van de afgelopen periode door de pandemie. Europa loopt wel voor op de VS als het gaat om de bewustzijn voor het belang van verduurzaming, de circulaire economie en het sociale-maatschappelijke waarde van technologie in de vastgoed.

Wil jij je vastgoedbeheer uitbesteden?

Rentical biedt professioneel en slim vastgoedbeheer aan voor al je objecten. Geinteresseerd? Bij ons kan je een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen