Laatst geüpdatet op 7 oktober 2023 om 12:49

Als vastgoedbelegger ga je natuurlijk voor het hoogste rendement. Actieve beleggers zijn continu op zoek naar nieuwe beleggingsobjecten. Daarom is het beheer van vastgoed niet alleen interessant voor bedrijven, maar ook voor particuliere beleggers. Maar vastgoedbeheer, wat is dat precies?

Het is best voor de hand liggend, maar een vastgoedbeheerder, ook wel vastgoedmanager genoemd, ontzorgt je in het beheer van je vastgoedportefeuille. Maar wat doet een vastgoedbeheerder allemaal? In dit blog leggen wij jou dit in het kort uit.

Voor wie is vastgoedbeheer?

Voor veel particuliere vastgoedbeleggers valt het investeren in huurwoningen niet onder de ‘core business’. Daarom is het juist voor deze beleggers interessant om objecten te laten beheren door een professionele vastgoedbeheerder.

Heb je bijvoorbeeld vooral woningen die je verhuurt in de regio Rotterdam? En ben je op zoek naar lokaal vastgoedbeheer? Vastgoedbeheerders opereren vaak ook op lokaal niveau: zij hanteren onderhoudsovereenkomst met een lokale partijen voor een snelle afhandeling van inspecties en onderhoudswerkzaamheden.

Heb je een of meerdere objecten die je verhuurt? En heb je bijvoorbeeld naast je drukke baan geen tijd om al de administratie te doen voor je panden? Overweeg dan om het beheer van jouw vastgoed uit te besteden.

Vastgoedbeheer bestaat in grote lijnen uit drie onderdelen:

Technisch beheer van je vastgoed

Zoals je weet heeft elk pand die je koopt (periodiek) onderhoud nodig. Zo doe je bijvoorbeeld administratief werk bij het afhandelen van reparatieverzoeken en calamiteiten. Je staat direct in contact met al je huurders, die bij noodgevallen jou altijd moeten kunnen bereiken. Moet er iets gerepareerd worden? Dan schakel je een aannemersbedrijf in.

Daarnaast heb je natuurlijk ook de technische inspecties die nodig zijn om jouw woning in goede staat te kunnen Wverhuren. Verder ben je ook verantwoordelijk voor de oplevering van de woning: voor inspectierapporten, opstellen van huurcontracten, leverancierscontracten en opleveringsdocumenten.

Een vastgoedbeheerder verzorgt het contact met huurders en externe partijen voor het afhandelen van alle kwesties rondom technisch beheer.

Het vinden van betrouwbare huurders

Bij elk huurpand die je aanschaft wil je natuurlijk zo snel mogelijk de juiste huurders vinden om leegstand te voorkomen. Je zou dan op zoek moeten gaan naar betrouwbare huurders binnen je eigen netwerk. Of op verschillende (betaalde) websites je woning te huur plaatsen.

Dit is vaak een tijdrovende klus, vandaar dat een verhuurmakelaar voor jou op zoek gaat naar de geschikte huurder. Bij elke potentiële huurders doen zij ook een uitgebreide huurcheck. Zo voorkom je huurachterstand en eventuele andere problemen. Je wil natuurlijk wel weten aan wie je jouw woning verhuurt.

De vastgoedbeheer werkt dus vaak ook samen met de verhuurmakelaar. Kies je voor een totaal pakket? Dan is deze dienst vaak inbegrepen en wordt je volledig ontzorgt.

De financiële administratie

Als vastgoedbelegger is het jouw verantwoordelijkheid om de huur tijdig te innen en betalingen correct af te handelen. Huur achterstand is een grote ergenis voor veel verhuurders, daarom is het altijd belangrijk om een oogje in het zeil te houden. Tijdrovend werk, zeker als je meerdere objecten beheert.

Het financieel beheer uit handen geven geeft je de mogelijkheid om je te richten op andere zaken. Huurinkomsten en servicekosten kunnen automatisch geincasseerd worden. De vastgoedbeheerder houdt overzicht en weet huurachterstand snel te signaleren en af te handelen. Zo maak je meer tijd vrij, zonder het verlies van grip en toezicht op je financiën. 

Wat betekent vastgoedbeheer voor jou?

Door in zee te gaan met een vastgoedbeheerder hoef je je helemaal geen zorgen meer te maken om je vastgoed. Vastgoedbeheer is geschikt voor alle particuliere beleggers, ongeacht de grootte van je portefeuille. Daarnaast zijn er nog meerdere redenen om hiervoor te kiezen:

  • Je kan als particuliere belegger belasting besparen
  • Als je geen kennis hebt over de wet- en regelgeving
  • Mocht je geen zin en tijd hebben om het beheer zelf te doen
  • Bij afwezigheid gaat het vastgoedbeheer gewoon door
  • Als vastgoedbeheer niet onderdeel van je hoofdinkomen is
  • Meer uit je vastgoed wilt halen

Belastingvoordeel met vastgoedbeheer

Heb je een of meerdere beleggingspanden? Dan kan je eventueel het vastgoedbeheer uitbesteden, zo voorkom je dat je huurinkomsten belast worden in box 1. Bij uitbesteding komen je huurinkomsten in Box 3 terecht, waardoor je geen belasting hierover betaald. Verder kijkt de belastingdienst ook streng naar hoeveel tijd je besteed aan activiteiten voor je beleggingen. 

Ben je van plan om in 2021 een nieuw pand te kopen? Dan betaal je vanaf heden meer overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting is voor vastgoedbeleggers verhoogd van 6% naar 8%.

Verder zijn er ook een hoop veranderingen in de hypotheek regels voor 2021. Zo wordt de studieschuld voor starters minder zwaar meegerekend voor het afsluiten van een hypotheek en telt de tweede inkomen juist zwaarder mee.

Rentical ontzorgt je volledig in het vastgoedbeheer

Ben je op zoek naar een betrouwbare en professionele vastgoedbeheerder? Wij bieden een compleet vastgoedpakket aan voor financieel, technisch en commercieel beheer van al je vastgoed. Wij beheren kleine en grote portefeuilles, huurwoningen, garageboxen en studentenhuisvestingen.

Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan!