Laatst geüpdatet op 14 augustus 2022 om 08:10

Sinds 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om volledig online een energielabel aan te vragen. Vanaf dit jaar zou je voor het verkrijgen van een energielabel een energieadviseur moeten inschakelen. Maar wat is er precies veranderd en wat betekent dit verder voor mij? Hoe zit dat als ik wil verhuren of verkopen? In dit artikel lichten wij in het kort toe hoe de nieuwe energielabel werkt. 

Wat is een energielabel?

Sinds 2015 hebben alle huiseigenaren van de overheid een voorlopige energielabel voor hun woning ontvangen. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder (fossiele) energie er wordt verbruikt, hoe beter het energielabel is. De energienormering loopt van A tot en met G. Een woning met een A-label is dus het meest energiezuinig. Verder geeft de het label bepaalde kenmerken weer van de woning, zoals woningtype, isolatie, dubbel glas en verwarming.

Hoe werkt de nieuwe energielabel?

De nieuwe energielabel kan vanaf 1 januari 2021 niet meer volledig online aangevraagd worden. Vanaf nu zou je voor het aanvragen een energieadviseurs moeten inschakelen. Voorheen konden huiseigenaren zelf de waardes van het energieverbruik doorgeven, maar nu komt er een deskundige langs die naar je woning gaat kijken en de waardes opneemt.

Wat als ik een woning willen verkopen of verhuren?

Bij het verkopen of verhuren van je woning is het noodzakelijk om een energielabel aan te vragen. Bij het adverteren van je woning is het namelijk verplicht om het label te tonen. Zo weet de koper of huurder wat het verwachte energieverbruik is.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Hoe werkt een energielabel aanvragen?

Heb je al een label? Kijk dan op EP-online of deze nog geldig is. Je kan gemakkelijk zelf een geschikte energieadviseur vinden bij jou in de buurt via de website van QBIS. Daarnaast is het label is 10 jaar geldig. Na de registratie kan je het label zelf makkelijk inzien en downloaden via EP-online.

Wat doet de energieadviseur precies?

Voor het registreren van een energielabel komt een energieadviseur langs, om je woning op te nemen en een energieprestatieberekening te maken. Gemiddeld duurt de woningopname tussen de 1,5 en 2 uur. Dit is afhankelijk van de staat en de type woning.

Op basis van de bovenstaande punten zal de adviseur de energieprestatie berekenen voor het energielabel. Nadat je woning is geregistreerd, ontvang je van de energieadviseur een afschrift van de energielabel. Bij verkoop van je woning is het label op EP-online altijd leidend. 

Wat kost het label?

De kosten van een energielabel ligt volgens de overheid rond de €190,- maar dit kan vrij ingevuld worden door aanbieders. Hierdoor zien wij grote verschillen in de prijs, zelfs tot bedragen rond de € 300. Door een goede vergelijking tussen de uitvoerende bedrijven kan je dus geld besparen. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van de volgende factoren:

Wat zijn de overige regels voor het verhuren?

Bij het particulier verhuren van je woning komt er best wel veel bij kijken. Zo zou je rekening moeten houden met de wet- en regelgeving bij elke vorm van verhuur. Wil je bijvoorbeeld je woning tijdelijk verhuren, dan zijn er weer andere regels van toepassing dan bij het vast verhuren. Daarnaast zou je duidelijke afspraken moeten maken met huurders en een vergunningen moeten aanvragen bij de gemeente.

Om het makkelijker te maken hebben wij een stappenplan met alle regels voor het verhuren van je huis samengesteld.

Wat is maatwerkadvies?

Met het maatwerkadvies krijg je een goed en nauwkeurig beeld van de energiebesparende maatregelen die je kan treffen om je woning energiezuiniger te maken. Voor bijvoorbeeld lagere energiekosten, comfortabeler wonen en een energielabel die aantrekkelijker is voor verkoop of verhuur. Een maatwerkadvies kan je aanvragen via een gecertificeerd maatwerkadviesbureau. Wil je meer informatie of een overzicht van alle adviseurs? Kijk dan op maatwerkadviesvoorwoningen.nl

Ben je op zoek naar een erkende verhuurmakelaar? Of misschien verhuur je al een woning en wil je het vastgoedmanagement uitbesteden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.