gemeente

Laatst geüpdatet op 5 november 2023 om 10:45

Door het flink tekort aan woningen en de toename van nieuwe regels, wordt het voor vastgoedbeleggers steeds lastiger om te investeren in de vier grote steden. Denk hierbij aan de zelfbewoningsplicht en het opkoopverbod. Dit maakt de randgemeenten steeds interessante. Lees verder voor de trends en ontwikkelingen.

Het is overduidelijk dat het woningtekort ervoor gezorgd heeft dat het zowel voor huiszoekers en vastgoedbeleggers steeds lastiger wordt om een betaalbare woning te vinden. Daarnaast is het bouwen van nieuwe huizen in de stedelijke gebieden ook een uitdaging: aanvragen van vergunningen duurt lang en er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden met alle betrokken partijen. Dit algehele proces kan erg lang duren. Verder maken (lokale) regels, hoge grondprijzen en oplopende bouwkosten moeilijk te financieren.

Regulering rondom bestaande woningen

Er zijn al verschillende landelijke en lokale regels doorgevoerd, om zo starters te stimuleren bij het vinden van een woningen en anderzijds beleggers juist te weren in de grote steden met het opkoopverbod. Zo komt er ook op 1 januari 2022 een nieuwe regel van kracht, waarbij er een beperking geldt bij het meewegen van de WOZ-waarde. Deze mag namelijk maar een derde meewegen voor het bepalen van de huurprijs. Met name in de Amsterdam en Utrecht zijn de prijzen gestegen, deze waardestijging wordt doorvertaald in de stijgende WOZ-waarde waardoor uiteindelijk de huurprijzen ook omhoog gaan.

Portefeuille-uitbreiding in de randsteden

Als belegger heb je meer kans om je portefeuille uit te breiden met bestaande woningen in de randgemeenten, dan in de vier grote steden. Veel beleggers vertonen namelijk steeds vaker een soortgelijk zoekgedrag als gewone huiszoekers. De prijzen van bestaande woningen liggen namelijk aanzienlijke lager dan in de vier grote steden, terwijl er ook de gewenste huurprijzen worden behaald. Dit zorgt voor een aantrekkelijk aanvangsrendement.

Kansen naast de randsteden?

De steden Leiden en Alphen aan den Rijn zijn misschien wel geen randgemeenten, maar zijn wel kansrijke steden voor vastgoedbeleggers. Volgens Capital Value zijn deze steden juist aantrekkelijk door de gunstige locaties in de Randstad. Deze gemeenten profiteren van de toenemende belangstelling van de beleggers. Daarnaast is er ook een groeiende leegwaardegroei.