vastgoed

Laatst geüpdatet op 5 november 2023 om 10:45

Zeker 130 gemeenten overwegen een zelfbewoningsplicht in te voeren voor vastgoedbeleggers. Dit komt voort uit informatie die de Volkskrant heeft verzameld uit een enquête. Het verschilt echter nog wel in hoeverre de plannen voor zelfbewoningsplicht zijn gevorderd per gemeente. Met deze maatregel moeten beleggers het lastiger om bestaande woningen te kopen en te verhuren in de vrije sector.

Amsterdam neemt de voor touw

Amsterdam is de eerste gemeente die meldt dat er een zelfbewoningsplicht komt voor bestaande woningen. Iedereen die een woning koopt tot een WOZ-waarde van 512.000 euro, is verplicht om in de woning te gaan wonen. Verder heeft Rotterdam ook soortgelijke plannen. In deze stad gaat de zelfbewoningsplicht gelden in maximaal zestien wijken. De maximale WOZ-waarde voor verplichte zelfbewoningsplicht ligt echter wel een stuk lager op 355.000 euro. Niet heel raar, aangezien de huizenprijzen in de havenstad gemiddeld lager liggen.

Overige steden hebben ook plannen

De meeste grote steden hebben plannen om een zelfbewoningsplicht in te voeren voor bestaande woningen en een selectief aantal wijken. Zo heeft Den Haag aangekondigd om gebruik te maken van deze maatregel, alleen is de invulling ervan nog niet bekend gemaakt. Aangezien alle grote steden plannen hebben, vrezen de omliggende steden dat de beleggers naar hen uitwijken voor het kopen van vastgoedbeleggingen. Daarom zijn bij 30% van deze gemeenten ook al gesprekken gaande om ook een zelfbewoningsplicht in te voeren.

Hoe zit het met nieuwbouwwoningen?

Vanaf 1 januari 2022 is het mogelijk om de zelfbewoningsplicht van kracht te laten gaan bij bestaande woningen. Zo zijn er ook nog overige maatregelen die dan van kracht gaan voor de opkoopbescherming, zoals een opkoopverbod. Voor nieuwbouwwoningen is de zelfbewoningsplicht al van kracht. De Volkskrant heeft een onderzoek gedaan door middel van een enquête. Hieruit is voortgekomen dat bij 60% van de 222 gemeenten momenteel al een zelfbewoningsplicht van kracht is bij nieuwbouw woningen.

Een derde van de gemeenten waar deze regel nog niet geldt, hebben wel concrete plannen om dit door te voeren. De regels zijn overigens niet bij elke gemeenten hetzelfde. Bij sommige geldt deze regel bij alle nieuwbouwwoningen, bij andere speelt de maximale waarde ook een rol.

Vastgoedbeheer uitbesteden?

Behoefte om het vastgoedbeheer uit te besteden? Rentical neemt je gehele vastgoedportefeuille zorgeloos over. Met slim vastgoedbeheer gaan wij voor het maximale rendement. Bekijk nu ons vastgoedpakketten.