Laatst geüpdatet op 9 december 2023 om 10:06

Vanaf volgen jaar gelden er in verschillende gemeentes nieuwe maatregelen om het opkopen van woningen door vastgoedbeleggers tegen te gaan, om zo woningzoekers meer kans te geven in de krappe woningmarkt. Gemeenten kunnen met deze maatregel, de zogenoemde opkoopbescherming, wijken aanwijzen om dit in te voeren. Vooralsnog zijn de beleggers niet onder de indruk, zij zien het vooral als symboolmaatregel die niet het woningtekort tegengaat, maar juist verergert.

Opkoopbescherming

In juli 2021 heeft de Eerste Kamer deze nieuwe wet aangenomen. Dit geeft gemeenten de mogelijkheid om het opkoopverbod, of de zogenoemde opkoopbescherming in te voeren in wijken naar keuze. Hierdoor kunnen particuliere beleggers slechts met een vergunning objecten kopen en verhuren. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de aangewezen wijken door gemeenten minder toegankelijk zijn voor beleggers om woningen op te kopen.

Beleggers niet onder de indruk

Vooralsnog zijn de particuliere beleggers niet onder de indruk van de wetswijziging. Zij vinden dat eerder de (grote buitenlandse) beleggers het probleem zijn, die hele straten opkopen. De gemiddelde particuliere beleggers heeft slechts 1 of 2 panden in verhuur. Daarnaast leveren zij over het algemeen meer maatwerk en hebben een goede relatie met de verhuurder. Zij vinden ook dat de ‘kleine’ beleggers minder last hebben van deze maatregel, omdat juist de grote beleggers zich meer richten op het kopen van meerdere panden in een straat.

Kritiek op de wetswijziging

Grote instellingen en banken hebben ook kritiek geuit, onder andere DNB en het IMF zien de nieuwe wet niet als een structurele oplossing, maar meer als symboolpolitiek. De opkoopbescherming zou nadelig zijn voor huiszoekers die afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van huurwoningen. Particulieren beleggers kopen woningen op om vervolgens te verhuren in de vrije sector. Gezinnen die bijvoorbeeld door inkomen geen sociale huurwoning kunnen krijgen, maar ook geen woningen kunnen kopen zijn vaak noodgedwongen om te huren in de vrije sector.

Effect op woningtekort

Door beleggers juist te weren om woningen te kopen voor verhuur, zijn tegenstanders juist bang voor een toename van een woningtekort in de vrije sector. Waardoor ook de huurprijzen omhoog gaan. Deze beleggers zorgen juist voor meer huurwoningen voor mensen die geen huis willen of kunnen kopen.

Door de woning schaarste is er ook regelmatig sprake van woekerprijzen. Huurder willen en kunnen vaak hier ook niets tegen doen, omdat zij bang zijn om de woning te verliezen. Daarnaast zijn ze ook niet altijd op de hoogte wat de huurdersrechten zijn. Bij toenemende schaarste van het woonaanbod, zullen deze praktijken alleen maar toenemen.

Vastgoedbeheer uitbesteden?

Rentical ontzorgt je volledig in het vastgoedbeheer van al je objecten, zodat jij zorgeloos kan focussen op je eigen werk. Lees nu snel verder naar de mogelijkheden.

Overige artikelen