olie prijs

Laatst geüpdatet op 28 november 2023 om 06:48

Het energieverbruik voor het verwarmen van je woning of ander vastgoed wordt berekend op basis van verschillende factoren. De markontwikkeling is een belangrijk onderdeel die de gasprijs sterk kan beïnvloeden. Maar hoe ziet de ontwikkeling van de gasprijs per m3 eruit? In dit artikel nemen wij je mee in deze ontwikkeling.

De ontwikkeling van de gasprijs de afgelopen jaren

Tot en met 1999 is de ontwikkeling van de gasprijs redelijk stabiel gebleven. De gemiddelde gasprijs per m3 lag toen nog tussen 20 en 30 cent. Vanaf het milenium stegen prijzen sterk, voornamelijk door de verhogingen van de belastingen, BTW en overige heffingen.

In 2017 lag de gasprijs op een historisch laag punt, met uitzondering in de winter van 2017 en 2018. Toen steeg de prijs in een korte tijd flink. Dit zette door tot het najaar van 2018. De laren daarna zette de daling zich geleidelijk door, ook tijdens de coronacrisis. De economie kreeg en klap waardoor de vraag naar energie aanzienlijk minder werd.

Grafiek gasprijzen 2023

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat de prijs begin 2020 op een nieuw dieptepunt belandde. Daarna is de gasprijs drastisch gestegen in 2022, voornamelijk door de oorlog in Oekraïne. Na de piek in augustus is de prijs tot en met juli 2023 weer gedaald. Vanaf august 2023 was er een lichte stijging te zien.

Momenteel groeit de ongerustheid met betrekking tot een breder conflict in het Midden-Oosten, wat rechtstreeks van invloed is op de kostprijs van aardgas. Het is daarnaast ook maar de vraag hoelang het conflict tussen Israël en Hamas voortduurt. De toenemende zorg betreft het mogelijke betrokkenheid van de Verenigde Staten in een meer omvangrijke regionale strijd in het Midden-Oosten. 

gasprijs per m3 tot en met oktober
Grafiek gasprijzen afgelopen 10 jaar

Om wat beter in te zoomen hoe de gasprijs in verhouding stond met de consumentenprijs de afgelopen 10 jaar, hebben wij de onderstaande grafiek toegevoegd. 

gasprijs 10 jaar grafiek

De gasprijs per m3 doorbreekt de 1 euro grens

Toch heeft de gasprijs na een flinke daling tijdens de coronacrisis de 1 euro grens deze week doorbroken. Dit blijkt uit de cijfers van Independer die gepubliceerd zijn door nu.nl. De flinke gasprijs heeft vooral te maken met de grote zorgen die leveranciers hebben om optijd genoeg voorraad te hebben voor de winterperiode. Door de koude winters en voorjaren, zijn de gasvoorraden sneller opgegaan. Normaal gesproken zijn deze voorraden voor 80% gevuld, nu is dat minder dan de helft.

Daarnaast wordt er in Groningen ook een stuk minder opgepompt, want uiteraard ook invloed heeft op de Nederlandse gasprijs. Ook is de toevoer vanuit het buitenland ook een stuk minder dan gebruikelijk. Independer geeft niet alleen aan dat dit zorgelijk is voor Nederland, maar voor heel Europa.

Wat zijn kortetermijnontwikkelingen die invloed hebben?

Hoe de gasprijs zich de komende tijd ontwikkeld is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is de afnemende productie in Groningen factor die invloed heeft, Nederland is zo steeds meer afhankelijk van gas uit het buitenland, zoals uit Noorwegen en Rusland. Daarnaast kan de slechter wordende verhoudingen tussen het Westen en Rusland ook negatieve gevolgen hebben op de gasprijs.

Ook varen er steeds meer schepen met gas vanuit het Midden-Oosten en de Verenigde Staten richting Azië, waar de vraag enorm hoog is en de prijzen verder doet stijgen. Al met al maakt dit energieleveranciers bezorgt waardoor er nu op grote schaal in het buitenland wordt gekocht.

Daarnaast zijn er ook factoren waar de overheid geen invloed op uit kan oefenen. De gasprijs wordt, met name in de wintermaanden, beïnvloed door het weer. Daarnaast is het ook altijd nog maar de vraag of het in Europa warm of koud wordt. En of dat ook samenhangt met het weer in bijvoorbeeld Azië en andere delen van de wereld.

Wat kan Brussel doen tegen sterke prijsstijgingen?

Brussel heeft plannen om voor Europa gas in te kopen, om zo verdere prijsstijgen tegen te gaan. Daarnaast heeft Brussel verder plannen om het gas los te koppelen van elektra. Op deze manier hoopt Brussel extreme piekstijgen van gas tegen te gaan en zo de invloed hiervan te willen beperken op de elektriciteitsprijs. Hoge elektriciteitsprijzen kunnen ook van slechte invloed zijn op de klimaatdoelstellingen van Europa.

Wat zijn de gevolgen voor de consumenten?

Consumenten gaan meer betalen voor gasverbruik zodra het weer tijd is om een nieuw energiecontract af te sluiten. Uiteraard zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de prijs, zoals BTW, belasting en andere heffingen. Daarnaast kan dit er wel voor zorgen dat energieleveranciers met elkaar de concurrentie aangaan, om consumenten voor zich te winnen met verschillende acties.

Wat kunnen we doen?

Mocht je energiecontract aflopen en heb je nog niet verlengd of een ander aanbod aangenomen? Hou dan de huidige energiemarkt in de gaten. Verder is het belangrijk om een goede berekening te maken van je (verwachte) energieverbruik. Zo kan je makkelijker een aanbod vinden die voor jou echt het verschil maakt. Kijk naar de prijs voor gas per kuub en voor elektra per kWh.

Wil je bijvoorbeeld je woning verwarmen met een elektrische kachel in plaats van je centrale verwarming? Doe dat vooral niet. Je huis opwarmen met elektriciteit kost vaak meer dan met gas.

Wat is de verwachting tot 2030?

Het PBL (Het Planbureau voor de leefomgeving) stelt dat de gemiddelde energierekening van Nederlandse huishoudens die gebruikmaken van aardgas daalt tot 2030 met 50 euro. Dat zou betekenen dat de gemiddelde energierekening daalt van 1.600 euro naar 1.550.

Dit staat beschreven in het ‘Ontwikkelingen in de energierekening tot en met 2030’ rapport, dat de klimaatdoelstelling vertaalt naar de gemiddelde energierekening van huishoudens. Dit rapport focust zich voornamelijk op de langetermijndoelstellingen, alhoewel de onzekerheid van olieprijzen wel hierin worden meegenomen.

Volgens het PBL komt er steeds meer variatie in de gemiddelde energierekening, met name door de toename van andere (nieuwe) vormen van warmteopwekking. Zo wordt er in de toekomst steeds minder gebruikgemaakt van gas.

Op zoek naar een persoonlijk aanbod op basis van jouw energieverbruik voor gas, water en licht? Neem dan gerust contact met ons op en wij stellen dan voor jou een persoonlijk aanbod samen.