Laatst geüpdatet op 14 August 2022 om 08:10
‘Is een aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar?‘ Dit is een vraag waar niet altijd duidelijk antwoord op gegeven wordt. Een aflossingvrije hypotheek is alleen onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Dit is voor een groot deel afhankelijk van wanneer je de hypotheek hebt afgesloten.
Onder de nieuwe regels heb je bij een aflossingsvrije hypotheek geen recht op renteaftrek. Maar wat zijn dan de uitzonderingen? En wat zijn verder de mogelijkheden? In dit artikel leggen wij dit kort uit.
Hypotheekrenteaftrek voorwaarden
Sinds de huizencrisis in 2009 heeft de overheid nieuwe maatregelen getroffen om huizenkopers te behoeden van grote schulden. Daarom heb je sinds 2013 alleen recht op hypotheekrenteaftrek als je je lening binnen 30 jaar volledig aflost. Mocht je een hypotheek voor 2013 hebben afgesloten, geldt deze regel niet.
Verder zijn er nog meer hypotheekrenteatrek voorwaarden om deze rente verder af te bouwen. Vanaf 2014 is het hoogste belastingtarief, waar de hypotheekrente van wordt afgetrokken, stapsgewijs verlaagd van 52% naar 37,05% in 2023. Deze afbouwing is sinds begin 2020 versneld.
Is een aflossingvrije hypotheek nog gunstig?
Met een aflossingsvrije hypotheek heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek, maar door de lage hypotheekrente kan deze type hypotheek toch nog gunstig zijn. Doordat je met deze hypotheek geen rente betaald zijn de maandelijkse kosten zelfs zonder hypotheekrenteaftrek vaak aanzienlijk lager. Desondanks is door de nieuwe maatregel annuïteitenhypotheek in populairiteit gestegen. Met deze vorm van hypotheek los je dus wel maandelijks af.
Aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek staat er natuurlijk nog een schuld open, deze zou je kunnen finanieren. Je zou de tussentijd ook kunnen sparen om de resterende schuld te kunnen aflossen.
Een reden om toch te gaan voor een aflossingsvrije hypotheek, is wanneer de eigenwoningsforfait hoger is dan de hypotheekrenteaftrek. Dit is het geval wanneer je eigenwoningforfait, die gebasseerd is op de WOZ-waarde van je woning, hoger is dan de hypotheeklasten. Hierdoor heb je dus geen fiscaal voordeel meer. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een kleine hypotheek wil afsluiten, terwijl je woning een hoge WOZ-waarde heeft.
Wil je weten wat de nieuwe hypotheekregels in 2021 zijn? Lees dan onze blog over de laatste veranderingen.
Hypotheekrenteaftrek overwaarde
Heb je een woning met overwaarde en wil je deze verkopen vanwege een verhuizing? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling beperkt het recht op de hypotheekrenteaftrek. Het is namelijk zo dat je de overwaarde van je woning moeten besteden aan de financiering van je nieuwe woning. Anders heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Op deze manier wil de overheid hypotheekschuld zoveel mogelijk beperken.
Recht op aftrek bij woningverhuur?
Bij het langdurig verhuren van je woning heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Je betaalt dan in Box 3 geen belasting over je huurinkomsten. Vertrek je bijvoorbeeld tijdelijk naar het buitenland of wil je een deel van je woning verhuren? Dan kan je nog recht hebben op hypotheekrenteaftrek, maar dan moet je wel 70% van je inkomsten opgeven bij je belastingaangifte in Box 1.
Vastgoedbeheer of je woning verhuren?
Rentical is een professionele vastgoedbeheerder en verhuurmakelaar. Wij beheren een of meerdere panden om je volledig te ontzorgen. Ben je op zoek naar huurders? Via onze huurderscheck gaan wij altijd op zoek naar betrouwbare huurders. Bekijk hier onze pakketten.