Laatst geüpdatet op 18 juli 2023 om 07:26

Al jaren heeft de woningmarkt te maken met een flinke stijging in de huizenprijzen. Ook in het jaar 2020 zijn de prijzen flink toegenomen. Maar is er een daling van de huizenprijzen in 2021 aanstaande? Veel economen zeggen van wel, want de prijzen kunnen volgens hen niet blijven toenemen. Maar waar zijn deze verwachtingen op gebasseerd? In dit blog leggen wij dit uit.

Flinke stijging van de huizenprijzen in 2020

Afgelopen jaar hebben wij nog te maken gehad met een flinke stijging van de huizenprijzen. Met name door de toenemende vraag van koopwoningen, terwijl het aanbod was afgenomen. Hierdoor is de gemiddelde huizenprijs gestegen met 7.8%.

Ook zorgen de lage hypotheekrentes en de maatregelen vanuit de overheid ervoor dat huiszoekenden meer te besteden hebben. Hierdoor wordt er steeds meer overgeboden dat juist de verkoopprijs omhoog duwt. Vooral starters hebben last van de stijgende prijzen waardoor het voor hen lastig is om een huis te kopen.

Woningtekort neemt geleidelijk af

Vooral de ING geeft aan dat de huizenprijzen in 2021 flink kunnen omslaan. Volgens hen ligt dit vooral aan het feit dat de groei aan nieuwe huishoudens afneemt. Er komen namelijk ook steeds minder migranten naar Nederland.

Vorig jaar kwamen er naar schatting rond de 45.000 nieuwe huishoudens bij. Dit terwijl juist de woningvoorraad met ongeveer 75.000 toenam door de bouw van nieuwe woningen. ING heeft berekent dat het woningtekort met 30.000 woningen is afgenomen. Dat maakt volgens ING een totaal tekort van 300.000 woningen, in plaats van 330.000 woningen het jaar daarvoor.

De verwachting is ook dat deze trend zich voortzet: minder nieuwe huishoudens in Nederland dan nieuwe woningen die gebouwd worden. Terwijl er juist dit jaar ook verwacht wordt dat jongeren door financiele omstandigheden besluiten om langer thuis te wonen. Dit kan natuurlijk ook invloed hebben op de huizenprijzen, omdat er dan minder concurrentie is en dit de prijs per woning kan doen dalen.

Economisch herstel van de coronapandemie

Hoe de huizenprijzen zich precies gaan ontwikkelen weet natuurlijk niemand. Maar een groot gedeelte van het verloop hiervan is ook afhankelijk van het economisch herstel in 2021. Er is natuurlijk een scenario waarbij de woningmarkt juist nog krapper wordt en de prijzen nog verder stijgen. Er zijn meerdere factoren die hierbij een rol spelen: het succesvol aanpakken van het virus, de rentes die laag blijven en het economisch herstel dat doorzet.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat juist de prijzen flink gaan dalen. Bijvoorbeeld als de coronapandemie niet onder controle is doordat het aantal besmettingen blijft stijgen en het aantal faillisementen toeneemt met als gevolg dat de werkloosheid hierdoor ook stijgt.

Wat denken huiszoekende zelf?

De meeste Nederlanders denken dat de ‘bubbel’ in de woningmarkt binnen enkele jaren gaat klappen. Veel mensen denken dat de daling van de huizenprijzen in 2021 al begint. Ook geeft een op de vijf Nederlanders aan dat dit financiele gevolgen heeft op de hypotheek en de woonsituatie. Vooral starters denken hier last van te hebben, geeft De Hypotheker aan na onderzoek.

Zij vrezen dat de waarde van de woning zakt tot onder de hoogte van de afgesloten hypotheek. Het risico hiervan is dat de huiseigenaar bij verkoop van de woningen met een restschuld kan achterblijven.

Bestaande huiseigenaren maken zich hierover weinig zorgen. Volgens De Hypotheker komt dit omdat zij vaak al een flinke overwaarde hebben op de woning en hierdoor minder risico lopen.

Ben je op zoek naar nieuwe huurders? Of denk je juist aan het uitbesteden van je vastgoedbeheer?

Rentical is een erkende verhuurmakelaar die binnen ons uitgebreide netwerk actief op zoek gaat naar betrouwbare huurders. Daarnaast zijn wij ook gespecialiseerd in het beheren van al je panden, zoals huurwoningen, studentenhuizen en garageboxen.

WIl je weten wat de mogelijkheden zijn? Vraag dan nu een vrijblijvend adviesgesprek aan