Laatst geüpdatet op 5 november 2023 om 10:45

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft een rapport gepubliceerd waarin wordt gesteld dat de woningmarkt aan het herstellen is. De NVM baseert zich op het aantal verkochte woningen en de gemiddelde verkoopprijs. Er werden in het tweede kwartaal van 2023 20% meer woningen verkocht dan het kwartaal daarvoor De gemiddelde verkoopprijs steeg met 2,8%.

Echter, als wij van Rentical de cijfers vergelijken met het tweede kwartaal van 2022, dan zien we dat de woningmarkt nog steeds in een neerwaartse spiraal zit. In het tweede kwartaal van 2022 werden er 5% minder woningen verkocht en daalde de gemiddelde verkoopprijs met 8,9%.

De NVM houdt zich in zijn rapport niet aan de gangbare methode om de woningmarkt te meten. In plaats van de cijfers te vergelijken met het voorgaande jaar, vergelijkt de NVM de cijfers met het vorige kwartaal. Dit is een seizoensgebonden effect, omdat de woningmarkt in het tweede kwartaal van elk jaar meer woningen verkoopt dan in het eerste kwartaal.

Om een beter beeld te krijgen van de woningmarkt, moeten we de cijfers vergelijken met het voorgaande jaar. Als we dit doen, zien we dat de woningmarkt nog steeds in een neerwaartse spiraal zit. Er worden namelijk minder woningen verkocht en de daarnaast dalen de prijzen nog steeds.

Het is mogelijk dat de woningmarkt in de toekomst zal gaan herstellen, maar op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat dit al gebeurt.