rendement

Laatst geüpdatet op 5 november 2023 om 10:44

Als vastgoedeigenaar is het essentieel om de verschillende financiële aspecten van je investering te begrijpen. Een van de belangrijkste indicatoren van de winstgevendheid van je investering is het huurrendement. In dit artikel zullen we uitleggen wat huurrendement is, hoe huurrendement wordt berekend en hoe het je kan helpen om geïnformeerde beslissingen te nemen over je huurwoningen.

Wat is huurrendement? Huurrendement meet het rendement op investering (ROI) dat je kunt verwachten van een huurwoning. Het is de verhouding tussen het jaarlijkse huurinkomen en de waarde van het pand, uitgedrukt als een percentage. Met andere woorden, het laat zien hoeveel inkomen je kunt genereren ten opzichte van de kosten van je investering.

Waarom is huurrendement belangrijk voor verhuurders?

  1. Vergelijken van investeringen: Huurrendement is een handig hulpmiddel om verschillende investeringsopties te vergelijken. Het stelt je in staat om te bepalen welk van de overwogen woningen een beter rendement zal opleveren op basis van je investeringsstrategie.
  2. Vaststellen van maandelijkse huur: Als je een gewenst huurrendement in gedachten hebt, kun je gemakkelijk het verwachte huurinkomen voor je woning bepalen met behulp van de formule voor huurrendement.
  3. Prestaties evalueren: Huurrendement kan ook worden gebruikt als een benchmark om de prestaties van je pand in de loop van de tijd te volgen. Door je huidige huurrendement te vergelijken met voorgaande jaren, kun je bepalen of je pand het beter of slechter doet en je strategieën dienovereenkomstig aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om het pand te verkopen, te investeren in upgrades aan het pand of je marketinginspanningen aan te passen om huurders aan te trekken.

Hoe wordt huurrendement berekend?

Huurrendement wordt berekend door het jaarlijkse huurinkomen te delen door de waarde van het pand en het resultaat uit te drukken als een percentage. Hieronder een berekening:

Bijvoorbeeld, als een pand een jaarlijks huurinkomen genereert van €12.000 en de waarde ervan is €500.000, dan zou het huurrendement 2,4% zijn:

Huurrendement = (€12.000 / €500.000) x 100 = 2,4%

Wat is het verschil tussen bruto en netto huurrendement? Er zijn 2 soorten huurrendement: bruto huurrendement en netto huurrendement.

Het Bruto huurrendement berekening alleen rekening met het huurinkomen en de waarde van het pand. In tegenstelling hiermee houdt netto huurrendement rekening met alle kosten die gepaard gaan met het zijn van een verhuurder, zoals onderhoudskosten, verzekering, beheerskosten, belastingen en nutsvoorzieningen (indien niet inbegrepen in de huur).

Dus, om netto huurrendement te berekenen, moet je eerst je jaarlijkse kosten aftrekken van het jaarlijkse huurinkomen. Deel het resultaat door de waarde van het pand en vermenigvuldig met 100. Dit kan je een duidelijker beeld geven van je rendement op investering.

Laten we het netto huurrendement berekenen met behulp van het vorige voorbeeld. Stel dat je jaarlijkse kosten in totaal €3.000 bedragen. Dit is hoe het eruit zou zien:

€12.000 – €3.000 = €9.000 €9.000 ÷ €500.000 = 1,8%

Het netto huurrendement voor dit pand is dus 1,8%. Dit is het rendement dat overblijft nadat rekening is gehouden met alle kosten die gepaard gaan met het zijn van een verhuurder.

Maximaliseer je huurrendement

Hier zijn enkele tips om je huurrendement te verhogen:

  1. Locatie: Kies een gewilde buurt met goede werk- of studiemogelijkheden, transportverbindingen en voorzieningen. Dit stelt je in staat om hogere huren in rekening te brengen en een hoger huurrendement te genereren.
  2. Huurinkomsten maximaliseren: Je kunt je huurinkomsten verhogen door je pand te renoveren en er waarde aan toe te voegen. Moderniseer bijvoorbeeld de keuken en badkamers of installeer energiezuinige apparaten.
  3. Prijs het juist: Het juist vaststellen van de huurprijs is cruciaal om huurders aan te trekken en je huurrendement te maximaliseren. Onderzoek huurprijzen in je omgeving en zorg ervoor dat je je pand competitief prijst.
  4. Overweeg meergezinswoningen: Met meergezinswoningen, zoals kamerverhuur in één pand, kun je verschillende kamers aan meerdere huurders verhuren. Dit kan een hoger huurrendement opleveren dan bij één huurder. Zorg er echter voor dat je de wettelijke vereisten en op de hoogte bent van de (lokale) regels van het verhuren van je woning. Je woning gemeubileerd verhuren? Bekijk dan hier ook de checklist voor gemeubileerd verhuren.
  5. Diversifieer je portfolio: Het diversifiëren van je portfolio door te investeren in verschillende soorten panden en locaties kan je helpen risico’s te beheersen en je huurrendement op de lange termijn te verhogen.

Al met al is het essentieel om je huurwoningen regelmatig te beoordelen en kansen voor verbetering te identificeren. Nu je weet hoe je je bruto en netto huurrendement kunt berekenen, kun je geïnformeerde beslissingen nemen over je huurwoningen en stappen ondernemen om je rendement op investering te maximaliseren.

Rentical vastgoedbeheer

De vastgoedbeheerspecialisten van Rentical nemen de zorgen rondom panden weg. Met hun diepgaande expertise in vastgoedbeheer coördineren ze moeiteloos onderhoud, behandelen ze huurderszaken en optimaliseren ze rendementen. Rentical’s professionele aanpak in property management verlicht vastgoedeigenaren van taken en zorgt voor probleemloos en rendabel beheer van hun vastgoedportefeuille. Daarnaast heeft het ook voordelen om je huurinkomsten in box 3 te laten belasten. Dit kan door je vastgoedbeheer uit te besteden.